ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Agenția Basilica a Patriarhiei Române propune pentru acest sfârșit de an, opt modele de creștini, dintre cei care au trecut la Domnul în 2018.

Este vorba despre părintele Placide Deseille, doamna Aspazia Oțel Petrescu, Bunicul Dobri, „Cerșetorul pentru Hristos” din Bulgaria, Părintele Gherasim de la Chilia „Sfinții Arhangheli” – Colciu, cel mai vârstnic monah român din Sfântul Munte, Părintele Paul Munteanu, nepotul Patriarhului Nicodim, Părintele Mina Dobzeu, bioeticianul Hugo Tristram Engelhardt Jr și Părintele Nicolae Bordașiu.

1. Părintele Placide Deseille
Părintele Arhimandrit Placide Deseille a trecut la cele veșnice duminică 7 ianuarie 2018, la vârsta de 91 de ani.

Inițial monah cistercian, Placide Deseille, a întemeiat în 1966 Mănăstirea de rit bizantin „Sfântul Antonie cel Mare” la Aubazine en Corrèze, apoi s-a convertit la Ortodoxie în 1977, împreună cu întreaga obște.

Părintele Placide a predat teologie patristică la Institutul de Teologie Ortodoxă Saint Serge din Paris. El a vizitat Mănăstirile din România și a purtat discuții duhovnicești cu Părinții Cleopa Ilie, Petroniu Tănase și Teofil Părăian.

După primirea sa în Biserica Ortodoxă, părintele Placide a dus o viață mărturisitoare a valorilor ortodoxe într-o perioadă în care Franța se confrunta cu tendințe seculariste accentuate și cu provocări majore la adresa familiei și culturii creștine.

2. Aspazia Oțel Petrescu
Aspazia Oțel Petrescu a petrecut 14 ani în închisorile comuniste. După eliberarea din închisoare, scriitoarea și-a dedicat viața cinstirii și pomenirii victimelor prigoanei comuniste.

„Scrierile ei constituie o adevărată bibliografie a eroismului românesc mărturisitor”, remarca Patriarhul Daniel în mesajul adresat la slujba de înmormântare.

„Experiența celor 14 ani petrecuți în zeghe a fost pentru ea o treaptă care a apropiat-o și mai mult de Dumnezeu și i-a descoperit adâncul de trăire autentică a luminii necreate și a dăruit-o trăirii în duh filocalic. Aici s-a regăsit pe sine și vocația de pelerin spre Dumnezeu”, a subliniat Preafericirea Sa.

3. Bunicul Dobri, „Cerșetorul pentru Hristos”
Bunicul Dobri Dobrev, supranumit „Cerșetorul pentru Hristos”, unul dintre cei mai iubiți și cunoscuți oameni din Bulgaria, a trecut la Domnul la vârsta de 103 ani, marți, 13 februarie 2018.

Cunoscut și drept „Sfântul din Bailovo”, Bunicul Dobri cerșea în apropierea Catedralei „Alexander Nevsky” cu un pahar de plastic în mână.

În acest mod el a strâns sume importante din care a făcut donații și acte de caritate. A donat în total peste 60.000 de dolari pentru: Catedrala „Alexander Nevsky” din Sofia, Biserica „Sfinții Chiril și Metodie” din Satul Bailovo și Mănăstirea Eleshnishki „Adormirea Maicii Domnului” din Estul Sofiei.

4. Cel mai vârstnic monah român din Sfântul Munte
Cel mai vârstnic monah român din Sfântul Munte Athos, Părintele Gherasim de la Chilia „Sfinții Arhangheli” – Colciu, a trecut la cele veșnice la vârsta de 95 ani, marți, 20 februarie 2018.

Părintele Gherasim s-a nevoit aproape 30 ani în Sfântul Munte, în zona Colciu de pe moșia mănăstirii Vatoped. O perioadă a trăit în ruinele Chiliei „Sfinții Arhangheli” de la Colciu, dar de câțiva ani s-a mutat într-o colibă nouă din apropiere, ridicată prin bunăvoința unor ctitori români.

Înainte de a intra în viața monahală, Părintele Gherasim, originar din zona Iașilor, a fost șofer.

5. Nepotul Patriarhului Nicodim
Părintele Paul Munteanu, nepotul vrednicului de pomenire patriarh Nicodim Munteanu, s-a mutat la Domnul în dimineața zilei de luni, 14 mai 2018, la venerabila vârstă de 93 de ani.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost sublocotenent în Batalionul 4 Vânători de Munte din Predeal. În timpul regimului comunist a făcut un an de închisoare. A fost paroh la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea nemțeană Pipirig, cunoscută sub denumirea de Catedrala Munților, apoi la biserica Parohiei Sfântul Ioan – Piață care a fost translată pe o distanță de 23 de metri în 1986.

În 2017 – „Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a oferit Părintelui Paul Munteanu Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție a Patriarhie Române, „ca semn al prețuirii pentru activitatea sa pastoral-misionară în timpul greu al regimului comunist”.

Continuarea este aici