ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Eminescu, Enescu, Caragiale și alte mari personalități ale culturii românești ar putea avea propria galerie, după model francez, care să le  cinstească memoria și activitatea așa cum se cuvine.  

O inițiativă legislativă a senatorilor PSD și independenți propune ridicarea "Panteonului României", prin care să fie omagiate personalitățile țării. Ideea a fost lansată prima dată în urmă cu 7 ani de Academia Română, dar a rămas doar pe hârtie. La acel moment, costurile estimate pentru acest monument național erau de 20 de milioane de euro, bani ce ar fi trebuit asigurați de diverse fundații.

Acum, senatorii revin asupra ei, propunând inființarea unui Panteon ce ar urma să fie condusde un consiliu, din care să facă parte parlamentari, miniștri, membri ai Academiei, precum și primarul Capitalei, informeaza news.ro. Instituția va primi și un sediu de la Primăria Capitalei sau un teren pentru construirea sa. 

Demersul senatorilor se bucură de susținerea actualului președinte al Fundației, Radu Ciuceanu, a Patriarhului României și a IPS Ioan Robu.

Potrivit proiectului, Panteonul va fi monument național aflat sub egida Parlamentului și a Fundației Panteonul, dedicat personalităților ilustre ale poporului român, inclusiv celor aparținând minorităților etnice și religioase, personalități care și-au adus o contribuție cu totul deosebită în istoria românilor, în formarea statului român, în dezvoltarea culturii, artei, științei și civilizației române și universale.

Panteonul va fi organizat ca instituție națională cu personalitate juridică, încadrată drept muzeu, iar scopul declarat este "dezvoltarea viitoare a poporului român prin omagierea contribuției personalităților" marcante.

Instituția va fi condusă de un președinte, un consiliu științific și un comitet director. Consiliul Științific va fi organ deliberativ, compus din președintele Panteonului, președintele fundației, 15 membri fondatori ai fundației, 10 membri desemnați din cadrul Academiei Române, președintele Academiei, președintele AOS, președinții celor două Camere ale Parlamentului, membrii Birourilor Comisiilor de cultură, consilierul președintelui României pentru cultură, ministrul Culturii, ministrul Educației, președintele ICR, primarul Capitalei, președinții uniunilor de creatori din Alianța Națională a Uniunilor de Creatori, oameni de știință și personalități academice și universitare, președintele COSR și 5 membri desemnați de președintele Panteonului.

Consiliul Științific va desemna dintre membrii săi un comitet director, format din 10 persoane: parlamentari, oameni de știință, personalități academice și universitare și directorul executiv.