ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ortodocșii de stil vechi sărbătoresc la noapte trecerea în noul an. În această situație se află sârbii, lipovenii, ucrainenii și o parte dintre românii basarabeni.

Pe meleagurile noastre, decalajul de 13 zile dintre sărbătorile oficiale ale creștinilor ortodocși a apărut în anul 1924, când Patriarhia Română a adoptat calendarul gregorian, considerat „îndreptat”, folosit în vestul Europei. Cu toate acestea, pe teritoriul țării noastre, comunități ortodoxe altele decât B.O.R. au ales să păstreze calendarul iulian, „de stil vechi”. În afara țării, calendarul neîndreptat este încă folosit de biserici ortodoxe surori precum cea sârbă, cea rusă, Muntele Athos ș.a.

Potrivit România Actualități, în țara noastră ar exista aproximativ un milion de creștini ortodocși care aparțin mai multor biserici de stil vechi, în special culte ale minorităților naționale.