ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vineri, 15 noiembrie, artistul Paul Hitter vernisează expoziția „Lumea lui Caragiale”, evenimentul urmând să aibă loc chiar la „Casa Caragiale”, în sectorul 2 din București.

Iată anunțul organizatorilor:

„Lume lume, Onorabili , Stimabili și Venerabili, Moftangii din toate mahalalele, Notabilități si Oficialități, artistul Paul Hitter expune la Nenea Iancu acasă.
În prag de alegeri, pe 15 ale lui Noiembrie, de la orele 19, urbea noastră va găzdui o solemnă expoziție de pictură, taman în Centrul Internațional Casa Caragiale, pe Strada I. L. Caragiale 21-23, sector 2 București, casă in care Nenea Iancu a și locuit.
Veți intra in lumea lui Caragiale printr-o magistrală serie de acuarele și uleiuri, toate proaspete si nemaivăzute.
Nu stați pe gânduri, veniți să vedeți ce n-a văzut Parisul. Privitul nu costă! 

După o perioadă zbuciumată, perioadă în care nu a contenit să lucreze, artistul Paul Hitter revine în forță pe simezele României, țara sa natală, țară care l-a binecuvântat și blestemat in același timp, dar care nu a încetat să îl inspire. 
De ce a ales Paul Hitter să revină braț la braț cu Caragiale? Iac-așa, de un moft! Un moft care avea să devină însă o chestiune foarte serioasă. Paul Hitter, întocmai ca marele scriitor, este un fin observator al moravurilor soțietății noastre. Mai mult de atât, pare că destinele celor doi sunt într-o oarecare măsură trase la indigo. Paul Hitter se autoexilează, tot în Germania. Paul Hitter lucrează în cârciumă, va turna bere precum Caragiale, va servi pe la mese, va observa tipuri și tipologii. Paul Hitter este atras de aripa progresistă a societății Românești, aripă ce îl va adopta și aprecia, pentru ca mai apoi dezamăgit de subțirimea de caractere să dezerteze în tabăra opusă. Cunoaște deci în amănunt și pătura conservatoare, luptele intestine din aceasta, aceeași subțirime de caractere o întâlnește și aici. Paul Hitter cochetează cu gazetăria. Scrie activ, acid, este citat, adulat și hulit, enervează si amuză. Apare la televizor, in prime-time, pune umărul la deturnarea unei noi Republici din Piața Victoriei, schimbă Vice-ul pe Antena3 pentru ca mai apoi să privească amuzat toată tărășenia. Tot numai de-un ton, moftangiul Hitter, pășește ca Caragiale (cacofonie permisă) în politică. Este curtat de partide, se înscrie pe jumatate într-unul, pentru ca mai apoi să se retragă în lumea operelor sale. 
Paul Hitter se aruncă cu capul înainte în societatea românească. Nimic nu îi ieste străin, nimic nu îl sperie sau rușinează. Scandalul, invectiva, ticurile verbale, porcăirea de cârciumă dar și gargara patriotardă, sau, din contră, avântul progresist eliberator, toate acestea îl pasionează pe artist, de aici trăgându-și de multe ori seva creației.
Ca urmare a acestor giumbușlucuri, celor doi li se închid ușile in nas, dar, ca doi balcanici veritabili, ei știu prea bine să intre pe fereastra conștiințelor noastre și să ne cucerească.
Lumea lui Caragiale este lumea noastră eternă, meschină dar plină de idealuri mărețe, societatea noastră mereu în schimbare și totuși mereu aceeași. Lucrările lui Paul Hitter ne prezintă tipologii prezente, ele creeaza un arc peste timp, astfel privindu-le ne privim pe noi înșine.
Ce s-ar fi făcut Caragiale fără România, ce s-ar fi făcut România acelor și acestor vremuri fără Caragiale, ce s-ar fi făcut Paul Hitter fără toate acestea? Ce ne-am face noi fără ei? 
Despre Paul Hitter
Paul Hitter este un pictor roman, nascut in 1982, care il are ca Maestru pe artistul Matei Serban Sandu. A studiat la Academia de Arta din Munchen in clasele artistilor: Nikolaus Lang, Sean Scully, Karin Kneffel.
A inventat propriul stil in pictura, numit Expresionism Balcanic, iar lucrarile sale imbina mitologii populare din Balcani, mitologii urbane, teme sociale.
Pana in prezent, a expus in expozitii personale si de grup in: Bucuresti, Praga, Los Angeles, Marsilia, Milano, Paris, Las Vegas, Salt Lake City.
In prezent, traieste in Romania si in Statele Unite ale Americii.
Site-ul de prezentare Paul Hitter: www.paulhitter.com


Despre Centrul International Casa Caragiale

Centrul cultural international Casa Caragiale îsi propune sa ofere un spatiu cultural tinerelor talente, sa intermedieze întâlniri culturale între artisti de diverse origini si sa dea posibilitatea tuturor genurilor artistice sa se exprime într-un spatiu convivial adecvat întâlnirilor profesionale de calitate.
Casa Caragiale doreste sa continue o traditie culturala legata de numele marelui dramaturg român si sa fie o gazda buna pentru evenimente diverse care se adreseaza unui public larg si iubitor de arta si cultura.
Cu o galerie de arta, o sala de teatru si spectacole, sala de conferinte si întâlniri si spatii conviviale cu posibilitatea de a realiza concerte de jazz si muzica clasica, Casa Caragiale, doreste sa devina un loc inconturnabil de cultura în spatiul artistic bucurestean si sa onoreze numele marelui dramaturg prin evenimente deosebite destinate unui public doritor sa descopere un nou concept de cultura transversal în care artistii îsi exprima talentul în cele mai diverse domenii creând un spatiu de dezbatere cultural accesibil publicului amator de arta, într-unul din cartierele cele mai frumoase ale Bucurestiului, încarcat de istorie si de patrimoniu.
Casa Caragiale se vrea un arc peste timp care aduce în atentia publicului iubitor de cultura stralucirea vechii arhitecturi bucurestene si modernismul unei tinere capitale europene cosmopolite”