Academia Română va lansa marți, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, aplicația digitală „Mihai Eminescu, întreaga operă”, informează un comunicat de presă al instituției.

Opera eminesciană va fi disponibilă, în regim gratuit și într-un format compatibil cu telefoanele inteligente, în magazinele App Store și Google Play.

Aplicația „Mihai Eminescu, întreaga operă” a fost realizată pe parcursul a doi ani de o echipă interdisciplinară alcătuită din cercetători de la Centrul European de Studii în Probleme etnice al Academiei Române, membri ai Asociației Române de Geopolitică, Geoeconomie și Geocultură și tineri informaticieni, cu sprijinul financiar al Asociației NeamUnit.

„Academia Română și-a asumat urgența refacerii punților dintre marii întemeietori ai culturii române moderne și societate, idee asumată de către echipa de proiect. Astfel, aplicația „Mihai Eminescu, întreaga operă” pentru telefoanele inteligente reprezintă a doua mare relansare a Operei eminesciene după seria tipărită de-a lungul ultimului secol de către Academia Română.

În România, în momentul de față, peste jumătate dintre locuitori utilizează terminale telefonice inteligente, marea majoritate a acestora fiind tineri. Aplicația "Mihai Eminescu, întreaga operă" pentru telefoanele cu sisteme de operare Android și iOS are ca scop apropierea tineretului de "omul deplin al culturii române" prin intermediul tehnicilor de comunicare moderne. În același timp, opera este utilă și persoanelor de specialitate, punând la dispoziția acestora un bogat instrumentar bio-bibliografic”, se scrie în comunicatul citat.

La rândul său, Asociația NeamUnit consideră că „acesta este cel mai frumos cadou pe care România și-l face cu prilejul celebrării Centenarului Marii Uniri (2018-2020) și cu ocazia preluării președinției Uniunii Europene (2019). Aplicația va fi disponibilă fiecărei persoane care deține un terminal cu sistem de operare iOS sau Android. În momentul de față, peste 60% dintre români au acces la telefoanele inteligente, dintre care majoritatea covârșitoare sunt tineri.

După latinitate și lucrarea duhovnicească a Bisericii, Opera Eminesciană este cea de a treia mare întemeiere a poporului român, Eminescu fiind pe drept cuvânt considerat de Constantin Noica „omul deplin al culturii române”.
În aceste vremuri de grave confuzii avem datoria să ținem Opera Eminesciană cât mai aproape de inimile noastre, ca aripă de propășire și de apărare. Este ceea ce se va întâmpla în România după 15 ianuarie 2019 (Ziua culturii naționale), când aplicația va deveni disponibilă în App Store și Google Play”.
 
Pe internet exisă siteul http://www.mihai-eminescu.ro, care găzduiește, de-asemenea, opera integrală a lui Eminescu.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews