ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Investitorii sunt şansa castelelor vechi din Transilvania pentru a rămâne în picioare. Asta cred autoritățile din Bistrița-Năsăud, care au anunțat că vor scoate la licitație castelul Teleki, din satul Comlod.

Preţul de pornire - 110.000 de euro. Oficialii locali au luat această decizie pentru că nu au bani să restaureze clădirea veche de aproape trei sute de ani, aflată acum la un pas de prăbuşire.

Odată reședință a uneia dintre cele mai mari familii nobiliare din Transilvania, castelul Teleki din satul Comlod a ajuns acum o ruină. Acoperișul s-a surpat aproape în totalitate, iar înăuntru a crescut vegetația.

Castelul din Comlod face parte din cele 11 clădiri-monument aflate în patrimoniul județului Bistrița-Năsăud. Clădirea are trei camere la subsol şi 14 la parter, iar în jurul său o proprietate de 7.800 de metri pătraţi.

Şi pentru că nu au găsit bani de restaurare, autorităţile locale au decis să caute un investitor privat, potrivit digi24.ro.

Viitorul proprietar va fi obligat să restaureze întregul complex şi să păstreze arhitectura. Specialiştii spun că o astfel de lucrare ar costa peste un milion de euro.