"Crimă și pedeapsă" este una dintre știrile de la ora 5, "Traviata" și "Rigoletto" sunt mâncăruri cu specific italian, așa arată datele celui mai recent barometru de cultură. 

Pentru 65% dintre noi, "Scaunele" lui Eugen Ionescu sunt doar piese de mobilier. Există un procent care poate explica într-un fel aceste răspunsuri: 34% dintre români nu au citit o carte în ultimul an.

Cei care au măsurat consumul de cultură în 2015 sunt de părere că managerii culturali au o parte din vină pentru această situație. Cercetările arată totuși o creștere de consum cultural în rândul tinerilor. Tinerii citesc foarte mult, nu neaparat cărți, dar citesc online. Se informează pentru lucrurile pe care le doresc și merg la bibliotecă. Și, mai ales, merg la teatru și la film.

71% dintre tinerii cu vârste între 14 și 30 preferă cinematograful. Spectacolele de divertisment și concertele sunt pe locul doi în topul preferințelor, iar pe locul trei este teatrul, potrivit tvr.ro. La bibliotecă merg mai rar, iar la operă și operetă, aproape deloc.

Consumul cultural al tinerilor:

71% - cinematograf

62% - spectacole de divertisment/muzicã

49% - teatru

48% - muzee/expoziții

35% - bibliotecã

11% - operã/operetã

Sursa: Barometrul de consum cultural 2015