Bisericile ortodoxe din Ardeal, care au fost declarate monument istoric, sunt în pericol. Edificii vechi de secole abia mai stau în picioare
Bisericile vechi româneşti din Ardeal sunt în pericol. În judeţul Sibiu, de exemplu, toate cele 18 lăcaşuri de cult declarate monument istoric sunt aproape distruse. În unele cazuri, edificii vechi de secole abia mai stau în picioare.
Biserica din Fofeldea, construită în vârful unui deal, adăposteşte picturi interioare unice. Pereţii săi au fost pictaţi, în urmă cu 200 de ani, de doi artişti care au pus în vopsea pământ din jurul bisericii şi au creat astfel o culoare pe care specialiştii o denumesc „galbenul de Fofeldea”. De cinci decenii, biserica este pe lista monumentelor istorice de importanţă naţională, dar din cauza stării extrem de proaste în care a ajuns, istoria sa e pierdută pentru totdeauna.
Dumitru Tătoiu, preot paroh: „Din cauza faptului că s-a deteriorat acoperişul, au fost şi alte lucruri – infiltraţii. Nu numai că au crăpat pictura ci, după cum puteţi observa şi dumneavoastră, ea, în multe locuri, a început să cadă”.
Altă biserică, însă aceleaşi probleme. Şi despre acest monument istoric, din Ţichindeal, autorităţile spun că are nevoie urgentă de renovare. Igrasia şi infiltraţiile au afectat grav pictura interioară, despre care specialiştii spun că este una dintre cele mai valoroase din Transilvania.
Un raport publicat recent de Direcţia pentru Cultură din Sibiu arată că toate cele 18 biserici monument istoric din judeţul Sibiu au nevoie urgentă de restaurare, arată digi24.ro.
Răzvan Pop, director în Direcţia pentru Cultură: „Starea lor s-a degradat foarte mult. Este cazul bisericii din Broşteni, cazul bisericii din Presaca, cazul bisericii din Sângătin, din Ilimbav, din Noiştat”.
Reprezentanţii Arhiepiscopiei Sibiului, administratorii bisericilor, nu au dat nici un răspuns oficial referitor la starea în care au ajuns edificiile.
Pe același subiect
MĂRTURIE: Mihai Eminescu a apărut drept sfânt Părintelui văzător cu duhul Nicodim Bujor de la Cernica. La Mormântul lui Eminescu de ziua lui, cu Părintele Emanuel Ganciu și tinerii veniți la chemarea lui Mihai Tîrnoveanu. FOTO / VIDEO

TEORIA ELITELOR ȘI TEORIA PĂTURII SUPERPUSE. Teoria paretiană și teoria eminesciană despre calitățile și defectele păturii guvernante

OPERA POLITICĂ a Românului Absolut, disponibilă tuturor online într-un portal unic: Mihai-Eminescu.Ro

15 ianuarie: Nașterea lui Mihai Eminescu - Românul Absolut, Ziua Culturii Naționale. Credința lui Eminescu: “Nu se mișcă un fir de păr din capul nostru fără știrea lui Dumnezeu”. Ioan Aurel Pop: Pentru Eminescu, România exista întreagă

Eminescu, fratele din închisoare al foștilor deținuți politic. Românul Absolut văzut de Radu Gyr, Dumitru Oniga și Aspazia Oțel Petrescu

Marturie Athonită: Mihai Eminescu, prim-redactor la ziarul TIMPUL, a strâns ajutoare pentru călugării români de la SFÂNTUL MUNTE ATHOS (1878)
Recomandările noastre
Persoane: Ionuț Vulpescu
Subiecte: Monumente România
Organizații: Ministerul Culturii
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)