ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhul României se alătură  românilor care au făcut donații pentru achiziționarea Cumințeniei Pământului, sculptura lui Brâncuși pe care statul român dorește să o cumpere prin subscripție publică.

Patriarhul Româniai a făcut o donație personală de 5000 lei pentru achiziționarea de către Statul Român – Ministerul Culturii a operei Cumințenia Pământului, lucrare de referință a marelui sculptor român Constantin Brâncuși, informează basilica.ro

Această donație este răspuns la Campania "Brâncuși e al meu", inițiată de Guvernul României, întrucât Patriarhul României este un admirator și un cercetător al operei genialului artist român (vezi lucrarea: Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Brâncuși. Sculptor creștin ortodox, Editura Trinitas a Patriarhiei Române, ed. a II-a București, 2013, tipărită în limbile română, franceză și engleză), scrie basilica.ro.

În urmă cu o săptămână, Guvernul României și Ministerul Culturii au lansat campania națională pentru achiziționarea Cumințeniei Pământului. Pe lângă cele 5.000.000 de euro pe care le pune la dispoziție, Guvernul trebuie să strângă alte 6.000.000 de euro din donații până la 30 septembrie.
 
Cumințenia Pământului a fost pusă în vânzare în septembrie 2014 de catre moștenitorii familiei Romașcu. Inițial, ei au cerut 20.000.000 de euro, dar după mai bine de un an de negocieri au acceptat oferta Guvernului, de 11.000.000 de euro.
 
Sculptura a fost realizată de Brâncuși în 1907 și face parte din tezaurul național, motiv pentru care, indiferent de proprietar, nu va putea părăsi teritoriul României.