Patriarhul României se alătură  românilor care au făcut donații pentru achiziționarea Cumințeniei Pământului, sculptura lui Brâncuși pe care statul român dorește să o cumpere prin subscripție publică.

Patriarhul Româniai a făcut o donație personală de 5000 lei pentru achiziționarea de către Statul Român – Ministerul Culturii a operei Cumințenia Pământului, lucrare de referință a marelui sculptor român Constantin Brâncuși, informează basilica.ro

Această donație este răspuns la Campania "Brâncuși e al meu", inițiată de Guvernul României, întrucât Patriarhul României este un admirator și un cercetător al operei genialului artist român (vezi lucrarea: Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Brâncuși. Sculptor creștin ortodox, Editura Trinitas a Patriarhiei Române, ed. a II-a București, 2013, tipărită în limbile română, franceză și engleză), scrie basilica.ro.

În urmă cu o săptămână, Guvernul României și Ministerul Culturii au lansat campania națională pentru achiziționarea Cumințeniei Pământului. Pe lângă cele 5.000.000 de euro pe care le pune la dispoziție, Guvernul trebuie să strângă alte 6.000.000 de euro din donații până la 30 septembrie.
 
Cumințenia Pământului a fost pusă în vânzare în septembrie 2014 de catre moștenitorii familiei Romașcu. Inițial, ei au cerut 20.000.000 de euro, dar după mai bine de un an de negocieri au acceptat oferta Guvernului, de 11.000.000 de euro.
 
Sculptura a fost realizată de Brâncuși în 1907 și face parte din tezaurul național, motiv pentru care, indiferent de proprietar, nu va putea părăsi teritoriul României. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews