ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Plenul Parlamentului a adoptat, joi, cu 314 voturi pentru, unul împotrivă și o abținere, un amendament la proiectul legii bugetului de stat prin care bugetul Academiei Române a fost majorat cu 350.000 lei pentru editarea și publicarea clasicilor literaturii române în ediții științifice integrale, informează Agerpres.

„Suma este necesară pentru sprijin financiar (de la buget) proiectelor Fundației Naționale pentru Știință și Arta (FNSA), fundație de utilitate publică care funcționează sub auspiciile Academiei Române, privind editarea și publicarea clasicilor literaturii române în ediții științifice integrale”, se arată în amendamentul propus de președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Gigel Știrbu (PNL).

Astfel, din anul 2000 până în anul 2018, Fundația a tipărit 250 de volume în Seria "Opere Fundamentale" (ediții de tip Pleiade) cuprinzând opera integrală a lui M. Eminescu, I.L. Caragiale, Slavici, Bălcescu, Kogălniceanu, Goga, Lucian Blaga (poezie și teatru), Cioran, Marin Preda, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Nicolae Iorga (primele trei volume din Istoria Literaturii). 
Potrivit sursei citate, cu ajutorul acestei finanțări, „se dorește continuarea proiectului".

Sursa de finanțare este din bugetul Ministerului Finanțelor Publice.