ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preasfințitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, a oficiat slujba de binecuvântare a monumentului poetului național Mihai Eminescu amplasat în fața Palatului de Cultură „Andrei Suruceanu” din orașul Orhei, informează Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei, scrie Ziarul Lumina.

Prea­sfinția Sa a vorbit, cu acest prilej, despre religiozitatea poetului național, a amintit despre poeziile cu tematică ortodoxă și a precizat că Mihai Eminescu poate deveni un factor de unificare a românilor. Totodată, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe cei prezenți să-i aducă omagiu marelui poet prin străduința de a vorbi îngrijit limba română, prin interesul manifestat față de istoria noastră națională și prin lucrarea de realizare a unității noastre de neam. Omagiu poetului Mihai Eminescu au mai adus: Vitalie Colun, primarul orașului Orhei; Roman Boțan, viceprimarul orașului Orhei; Ramona Mocanu, directorul Muzeului Județean Vaslui „Ștefan cel Mare și Sfânt”, și Vlad Ciobanu, sculptorul monumentului. În continuare, elevii școlilor „Mihai Eminescu” și „Ion și Doina Aldea Teodorovici” din Orhei au susținut un recital de poezie din creația lui Mihai Eminescu.

Monumentul poetului național din orașul Orhei este o donație din partea Consiliului Județean Vaslui, localitate unde între anii 1875 și 1876 Mihai Eminescu a activat în calitate de revizor școlar. Realizarea acestui proiect, de a avea monumentul poetului național la Orhei, a fost posibilă prin parteneriatul de colaborare dintre Consiliul Județean Vaslui și Primăria orașului Orhei.