Cântăreața care a făcut celebre PRICESNELE în lume, Mariana Anghel: Românii să nu uite că Dumnezeu îi ia în BRAȚE

Interpreta de muzică populară Mariana Anghel este unică prin faptul că a reușit să facă celebre în toată țara și în lume pricesnele, acele cântări bisericești introduse la finalul Liturghiei, duminica, când preoții împărtășesc.
De șapte ani, prin turneul național "Hristos a înviat!", Mariana Anghel, Ionuț Fulea și Dorel Vișan reușesc să tragă un clopoțel în conștiința românilor de pretutindeni. Într-un interviu acordat Agerpres, Mariana Anghel dezvăluie ce întâmplare minunată a făcut ca să trăiască cu adevărat drumul lui Iisus de la intrarea în Ierusalim și până la Înviere.
Distinsă cu Ordinul "Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei", Mariana Anghel a creat un curent. Practic, pricesnele au ajuns din bisericile din Ardeal, în Oltenia și Moldova, iar acum sunt cântate de interpreții de folclor și studenții și absolvenții facultăților de Teologie și în lăcașuri de cult, dar și pe scenele lumii. Românii nu trebuie să uite că acasă este în propriul suflet, acolo unde Dumnezeu îi ia în brațe și îi ocrotește când le este mai greu.
Rep.: Ce drum au parcurs pricesnele din bisericile din Transilvania către cele din restul României și pe scenele din toată lumea către sufletele românilor?
Mariana Anghel: Pricesnele fac parte din creația oamenilor din satele transilvănene și această creație a fost ulterior acceptată și introdusă de preoți, la terminarea Slujbei de Liturghie, duminica. Priceasna este o creație religioasă făcută de cantor și de oamenii satului. Tematica este una largă. Eu am reușit să pun cap la cap aceste cântări ca să formeze o poveste, de la intrarea lui Iisus în Ierusalim până la Înviere. Sau sunt anumite pricesne care sunt ca niște pilde, un cuvânt de învățătură cântat.
De ce au nevoie românii de peste tot de aceste pricesne pe care le-ați făcut celebre?
Oamenii au nevoie de priceasnă. Mare nevoie. Au nevoie de noi să le amintim că Dumnezeu există. Prin priceasnă tragem câteva semnale de alarmă. Ca un clopoțel. Când sună clopoțelul, te trezești un pic. Și când sunt cel mai bucuroși, românii măcar o secundă să se gândească la Dumnezeu.
E un format anume cel pe care l-ați ales dumneavoastră să îl aduceți în atenția publicului?
Formatul pe care eu l-am făcut în urmă cu șapte ani a început cu Dorel Vișan. Eu cântam pricesne și îmi doream să le fac cunoscute. Noi practic am venit ca un curent. Înainte de a le cânta noi în turneu, se cânta priceasna, dar nu luase amploare. Acum, dacă ne uităm la televizor, a ajuns așa o modă priceasna, încât au confecționat pricesne oriunde.
Când ați ascultat prima priceasnă?
Cu prima priceasnă m-am întâlnit în copilărie când, la sfârșitul Liturghiei, tot timpul cantorul bisericii cânta. Preotul ne miruia pe toți din biserică, iar din strană se cântau pricesne. Așa am crescut. Atunci oamenii nu vorbeau în biserică, exista un respect. Așa se întâmplă acum și în toate bisericile din Ardeal. Toată suflarea cântă la final pricesnele. Am fost în Oltenia, in alte zone. Până miruie preotul, lumea vorbește, foșnește. La noi nu auzi nici musca. Există un alt fel de respect. În momentul în care preotul a terminat slujba, nu ne întoarcem imediat la cele lumești. Mai stăm puțin. Omul când iese de la slujbă încă mai rămâne cu trăirea aceea în suflet și trece încet spre cele de acasă. Văzând că oamenii reacționează într-un fel special la rugăciunile cântate, atunci mi-am dorit și văd că Dumnezeu m-a ajutat sa realizez concertele astea.
Care e secretul, de mulți români plâng la pricesnele dumeavoastră?
A fost o trăire fantastică pornirea mea cu acest proiect. Când am început proiectul am ajuns la Ierusalim, la locurile sfinte. Am fost la revelionul artiștilor in primele zile din ianuarie, unde am câștigat un bilet la tragerea la sorți, un pelerinaj la Ierusalim, înainte de primul meu turneu care a fost în Postul Paștelui. Am plecat după primul turneu de pricesne, în luna mai, la Ierusalim. Excursia a fost în mai. Exact pe 16 mai de ziua mea eu eram la casa Fecioarei Maria. După ce am cântat în primul turneu, povestea de la intrarea lui Iisus în Ierusalim până la Înviere am trăit-o la două luni după, în Israel. Și următoarele spectacole au fost o continuare a ceea ce am trăit eu acolo în pelerinaj. Dumnezeu mi-a confirmat că eu am o misiune. Și eu mi-am asumat misiunea asta cu cea mai mare responsabilitate. Misiunea mea e de a promova priceasna. Oamenii caută. Interpreții din toate zonele țării cântă acum pricesne. Eu îmi doresc din tot sufletul și încerc ca la fiecare spectacol - și mi-a reușit lucrul acesta - ca la sfârșit să închei cu două strofe dintr-o priceasnă. Și la nuntă aș cânta două strofe dintr-o priceasnă. Oriunde sunt oamenii adunați și la cele mai mari momente de bucurie să nu îl uităm pe Dumnezeu.
Un ultim gând de Paști pentru români?
Îmi doresc foarte mult ca măcar ziua de vineri să fie trăită cu pace în suflet, cu lumină, cu Dumnezeu. Și în noaptea de Înviere să primim cu toată bucuria lumina pe care o aprinde Dumnezeu în sufletele noastre, pentru câteva clipe să lăsam tot lumescul din jurul nostru și să fim cu Dumnezeu.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

Mort subit după vaccin, în floarea vieții - a debutat post-mortem...

Av. Florentin Țuca: Roagă-te, mănâncă, luptă și repetă

Un Chip al Luminii : Nil Dorobanțu - De unde vii Sfinte Desculț? De la Hristos. Și unde te duci? La Hristos

Luminița Arhire: CAREU DE INTELECTUALI CU DANILEȚ ÎN COADĂ

REACȚIUNEA: Cenzura euro-bolșevicilor se ascute ca lupta de clasă. Vlad Pârău: O nouă dezinformare de la Context.ro. Să verificăm factual știrile false răspândite de foștii verificatori factuali împotriva folkiștilor!
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)