ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un număr de 300 de colindători din județele Gorj și Mehedinți vor participa, joi, la Alaiul obiceiurilor de iarnă, care se va desfășura în zona pietonală a municipiului Târgu Jiu, anunță Agerpres.

Potrivit sursei citate, evenimentul, organizat în fiecare an de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj (CJCPCT), va începe la ora 10,00 cu o paradă a formațiilor participante din fața CJCPCT Gorj până în Piața Prefecturii. Ulterior, colindătorii vor susține, pe scena amplasată în Piața Prefecturii din Târgu Jiu, un spectacol tradițional de colinde.

„Sunt așteptați din județ, la alai, Ansamblul 'Brâulețul' din orașul Turceni, Ansamblul folcloric 'Florile Jaleșului' din Arcani, Ansamblul 'Nedeia' din Novaci, Ansamblul 'Cheile Oltețului' din Polovragi, din orașul Tismana - Ansamblul 'Tisa', din Padeș - Ansamblul de datini și Obiceiuri 'Roua Cloșani', din Baia de Fier - Ansamblul Folcloric 'Liviu Dafinescu', din județul Mehedinți, orașul Baia de Aramă - Ansamblul Folcloric 'Bordeiașul', din Runcu - Ansamblul 'Maria Apostol', din Bălești - Grupul vocal 'Altița'. Vor fi prezente, de asemenea, ansamblurile Liceului de Arte 'Constantin Brăiloiu' și Școlii Populare de Artă din municipiul Târgu Jiu", se arată într-un comunicat remis de CJCPCT Gorj, citat de Agerpres.

Ca și anul trecut, vor fi puse în scenă Umblatul cu Capra, Ursul și Plugușorul, obiceiuri care încă sunt păstrate și respectate în zona de sub munte.