ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Luni, 19 februarie, în România a fost Ziua Brâncuși. Cu această ocazie, românii își amintesc de personalitatea și opera artistică a marelui gorjean.

Biserica Ortodoxă Română nu putea face excepție. Un credincios profund, Brâncuși a slujit Biserica la strană, fiind cântăreț bisericesc atât în țară, cât și la Paris.

Credința lui Brâncuși s-a reflectat și în operele sale, acest lucru fiind observat de către personalități precum Mircea Eliade sau Dan Botta.

Dimensiunea creștină a artistului Constantin Brâncuși a fost evidențiată cel mai bine de cartea Patriarhului Daniel, „Brâncuși - sculptor creștin ortodox”, din care vă redăm un scurt pasaj:

„Fiind în același timp român tradițional și artist modern universal, Constantin Brâncuși nu s-a înstrăinat de propria identitate când se afla printre străini, deoarece a căutat „esența lucrurilor” dincolo de aparențe efemere și a descoperit spațiul spiritual al libertății creatoare în interiorul oricărui spațiu geografic. A descoperit luminile vieții eterne dincolo de orice semn al morții din lumea materială trecătoare.

A unit credința cu arta, naționalul cu universalul și efemerul cu eternul. De aceea, Coloana fără sfârșit a operei sale este și Coloana nemuririi sale. O călăuză pentru noi toți!”

Pentru a descărca ediția a II-a a cărții „Brâncuși - sculptor creștin ortodox”, semnată de Patriarhul Daniel al României, vă rugăm accesați acest link.