Jurnaliştii de la Ziarul Financiar susţin că renovarea Teatrului Naţional, inaugurat parţial chiar în campania electorală, ne-a costat pe noi toţi cât ridicarea de zero a unui complex rezidenţial cu 3.000 de apartamente.

La festivitatea de redeschidere oficială a teatrului au fost invitaţi de la actori şi scriitori până la jucători de tenis, fotbalişti şi oameni politici. Şi preşedintele Klaus Iohannis a vizitat singur clădirea, de acum renovată, şi s-a arătat încântat, afirmând că este "O bijuterie pentru România".

Singurul care nu a primit invitaţie la fastuoasa inaugurare a fost cetăţeanul simplu, cel care a plătit pentru realizarea proiectului.

Pentru Teatrul Naţional au fost alocate în 2013, 254 de milioane de lei, în 2014, 80 de milioane de lei, iar în 2015 nu se știe încă câte alte milioane de lei. Acești bani provin din taxe și impozite plătite de orice cetățean.

În acest context, jurnaliştii de la Ziarul Financiar cer Ministerului Culturii să prezinte un raport în care să clarifice  cât a costat renovarea celor 7 săli de spectacol în parte.

În 2011, când au început lucrările, era vorba ca teatrul să aibă peste 3.100 de locuri. La inaugurare, directorul teatrului, Ion Caramitru, vorbea despre numai 2.300 de locuri. Iniţial, costul proiectului câştigat la licitaţie, în mai 2010, era de 260 mil. de lei, dar din buget au fost alocaţi apoi peste 330 milioane de lei, adică aproximativ 75 de milioane de euro.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews