ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnaliştii de la Ziarul Financiar susţin că renovarea Teatrului Naţional, inaugurat parţial chiar în campania electorală, ne-a costat pe noi toţi cât ridicarea de zero a unui complex rezidenţial cu 3.000 de apartamente.

La festivitatea de redeschidere oficială a teatrului au fost invitaţi de la actori şi scriitori până la jucători de tenis, fotbalişti şi oameni politici. Şi preşedintele Klaus Iohannis a vizitat singur clădirea, de acum renovată, şi s-a arătat încântat, afirmând că este "O bijuterie pentru România".

Singurul care nu a primit invitaţie la fastuoasa inaugurare a fost cetăţeanul simplu, cel care a plătit pentru realizarea proiectului.

Pentru Teatrul Naţional au fost alocate în 2013, 254 de milioane de lei, în 2014, 80 de milioane de lei, iar în 2015 nu se știe încă câte alte milioane de lei. Acești bani provin din taxe și impozite plătite de orice cetățean.

În acest context, jurnaliştii de la Ziarul Financiar cer Ministerului Culturii să prezinte un raport în care să clarifice  cât a costat renovarea celor 7 săli de spectacol în parte.

În 2011, când au început lucrările, era vorba ca teatrul să aibă peste 3.100 de locuri. La inaugurare, directorul teatrului, Ion Caramitru, vorbea despre numai 2.300 de locuri. Iniţial, costul proiectului câştigat la licitaţie, în mai 2010, era de 260 mil. de lei, dar din buget au fost alocaţi apoi peste 330 milioane de lei, adică aproximativ 75 de milioane de euro.