ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ActiveNews începe un nou serial. Având în vedere dezbaterile interminabile din societatea românească pe tema construcției Catedralei Mântuirii Neamului, ne-am gândit că ar fi de folos să vedem care este situația în Europa în ceea ce privește marile lăcașe de cult.

Pe parcursul acestui serial vom avea ocazia să vedem poveștile unor construcții extraordinare, care la vremea lor au costat sume impresionante. Vom vedea că există catedrale mult mai mari decât cea care se ridică la București, dar în orașe mult mai mici și mai nesemnificative decât Capitala României. Vom vedea catedrale din Vestul la care jinduiesc unii (prea) mult, dar și din Estul Ortodox. Lăcașe de cult care adăpostesc sfinte moaște sau icoane celebre.

În fine, vom afla povestea unor clădiri simbol ale Europei, ale celei mai luminate ere din istoria acestui continent. Povestea unor clădiri ce puteau fi, dar n-au fost, spitale. Pentru că e bine să știm cine suntem și de unde venim.

Episodul 2: Catedrala din Sevilla

Catedrala din Sevilla, cunoscută în trecut sub numele de de Catedrala de Santa Maria de la Sede, este o catedrală romano-catolică din orașul Sevilla, Spania. Aceasta este cea mai mare biserică din țară și a treia cea mai mare biserică din lume. De asemenea, ea este considerată cea mai marea catedrală construită în stil gotic din lume. Pe lângă mărimea ei, catedrala este renumită pentru faptul că aici se află mormântul lui Cristofor Columb.

Ridicarea masivei structuri a început în anul 1402, pe locul unde în trecut se găsea Moschea Almohad, o moschee construită de mauri în secolul al XII lea. În anul 1248, la scurt timp după recucerirea orașului de către creștini, moscheea fusese ridicată la rang de catedrală. După un cutremur mare în iulie 1401, parte din vechea moschee se prăbușise dar părți din ea au rămas în picioare, inclusiv minaretul care astăzi este partea de jos a cunoscutului turn al catedralei – Giralda și Patio de los Narajos, o curte foarte mare.

Lucrările începute în anul 1402, au fost oficial finalizate în anul 1528. Munca titanică la interiorul bisericii nu a fost însă terminată decât în secolul al-XX-lea. Interiorul este enorm și are cinci naosuri ample. Clădirea are 126 de metri lungime și 83 latime, iar acoperișul ajunge la o înălțime de 37 de metri. De altfel catedrala poate găzdui un număr impresionant de persoane, aproximativ 45,000 de oameni.

Interiorul Catedralei din Sevilia este impresionant, cu numeroase capele, un cor extraordinar, arcade și vitralii remarcabile. Printre capelele ce trebuie văzute se numără Capela Regală, Capela Sfântul Petru și Capela Sfântul Antoniu. Acestea au niște picturi superbe ce dateaza din secolul al 16-lea. 
 
Ceea ce agențiile de turism recomandă ca vizitatorii să vadă neapărat în Catedrala din Sevilia este superbul altar sculptat și mormântul lui Cristofor Columb. De altfel, mai multe morminte celebre pot fi găsite în cripta de sub altar, unde regi și regine creștine din secolele XIII și XIV au fost înmormântate.Și muzeul catedralei merită vizitat. El expune o serie de picturi foarte valoroase dar și chivotul mare de argint.

În interiorul catedralei, trecînd Poarta sudică, denumită Poarta Prinților se află mormântul celui mai vestit marinar din Sevilla, renumitul Cristofor Colomb. Trupul său a fost adus aici din Havana la sfârșitul anilor 1890. Sarcofagul lui Columb este susținut de patru statui mari, ce reprezintă regatul de Aragon, Castilia, Leon și Navara. Inițial mormântul lui Columb a fost ținut în Havana, dar atunci când Cuba și-a declarat independența a fost mutat în Sevilia.

Retablo Mayor, altarul din aur al bisericii, din capela principală, este cea mai spectaculoasă parte a interiorului Catedralei din Sevilia. Această capodoperă a fost proiectată de maestrul flamand Pierre Dancart care a muncit 44 de ani la reliefurile prezente pe altar, începând cu anul 1482. Altarul a fost în cele din urmă finalizat în 1564 cu ajutorul altor artiști. Un grilaj făurit între 1518 și 1532 separă vizitatorii de altar. Retablo Mayor, cel mai mare altar din lume, este format din 36 de părți sculptate în relief, ce înfățisează scene din vechiul testament și din viața sfintilor. La altar, în fața unui zid din aur se găsește statuia ce o înfățisează pe Santa Maria de la Sede, sfânta ce patronează Catedrala.
 
La exterior, trebuie neapărat vizitată așa numita Patio de los Naranjos (Curta portocalilor), care a fost inițial curtea fostei moschei. O poarta mare numită Puerta del Perdon, construită în secolul al XII-lea de către mauri duce spre această curte. În centrul, se găsește o fântână de piatră care datează încă de pe vremea vizigoților sau chiar a romanilor. 
 
 Turnul Giralda, care astăzi are o înălțime de 98 de metri și care datează din secolul al XII-lea, a fost construit ca și minaret al moscheei maure. Turnul a supraviețuit cutremurului devastator din secolul al XIV-lea așa că s-a decis păstrarea și transformarea sa în turn pentru clopotul Catedralei din Sevilia. Simboluri creștine au fost adăugate ulterior, iar înfățișarea sa din zilele noastre se datorează unei recondiționări prin care a trecut în anul 1568 când a fost adăugată și frumoasa clopotnița în stil renascentist.

Un număr de uși impresionante asigură accesul în catedrală. Cea mai cunoscută ușă este Puerta de los Palos, din apropierea Turnului Giralda. Aceasta este decorată cu un basorelief ce înfățișează "adorația magilor”, creat de Miguel Florent în anul 1520. Tot el a realizat și decorațiunile de pe Puerta de las Campanillas, ce-l înfățișează pe Cristos intrând în Ierusalim. Poarta principală a Catedralei din Sevilia, Puerta de la Asuncion, a fost construită în 1833 și este decorată cu statui ale unor sfinți și cu un basorelief ce se află deasupra ușii ce reprezintă Adormirea Maicii Domnului.