ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ActiveNews începe un nou serial. Având în vedere dezbaterile interminabile din societatea românească pe tema construcției Catedralei Mântuirii Neamului, ne-am gândit că ar fi de folos să vedem care este situația în Europa în ceea ce privește marile lăcașe de cult.

Pe parcursul acestui serial vom avea ocazia să vedem poveștile unor construcții extraordinare, care la vremea lor au costat sume impresionante. Vom vedea că există catedrale mult mai mari decât cea care se ridică la București, dar în orașe mult mai mici și mai nesemnificative decât Capitala României. Vom vedea catedrale din Vestul la care jinduiesc unii (prea) mult, dar și din Estul Ortodox. Lăcașe de cult care adăpostesc sfinte moaște sau icoane celebre.

În fine, vom afla povestea unor clădiri simbol ale Europei, ale celei mai luminate ere din istoria acestui continent. Povestea unor clădiri ce puteau fi, dar n-au fost, spitale. Pentru că e bine să știm cine suntem și de unde venim.

Episodul 3: Domul din Milano

Catedrala Santa Maria Nascente (în italiană Duomo di Santa Maria Nascente), cunoscută de milioane de oameni din întreaga lume ca Domul din Milano, este catedrala Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Milano.


Domul se află în Piazza del Duomo din Milano și este a treia catedrală ca mărime din Europa, depasită numai de San Pietro din Roma și de Catedrala din Sevilia.

Masiva construcție ocupă o suprafață de aproximativ 1200 m2, mai exact cam cât un teren de fotbal și jumătate și poate găzdui peste 40,000 de persoane. La exterior, catedrala milaneză are nu mai puțin de 135 de turle, cea mai îndrăzneață ridicându-se până la 109 metri. De asemenea, un număr impresionant de statui împodobesc grandios o serie de ferestre vestite ca cele mai mari din întreaga lume. La interior, stâlpi de piatră imenși, sculptați cu o naturalețe ieșită din comun, înconjoară cinci nave gigantice iar vitraliile superb pictate atrag privirile tuturor vizitatorilor. 

Absida, partea cea mai veche a catedralei, include trei ferestre în formă de roză, realizate de Filippino de Modena, într-un mod ce dezvăluie complexitatea sculpturii din secolul al XIV-lea. Fereastra mijlocie este una din cele mai mari ferestre de absidă din lume.

Construcția Domului din Milano s-a întins pe durata a șase secole, în intervalul 1386 – 1887. Lucrările au început în anul 1386 din ordinul Episcopului Antonio da Saluzzo, unul dintre cei mai cunoscuți episcopi ai orașului. Domul a fost construit pe un teren care servise ca loc de cult încă din secolul al-III-lea, aici fiind ridicat un templu roman al zeiței Minerva. Din porunca lui Gian Galeazzo Visconti, conducătorul orașului Milano de atunci, a fost construită special o rețea de canale pentru a putea transporta piatra necesară acestui proiect de amploare.

Munca a continuat timp de secole, turnul principal fiind împodobit în 1762 cu o statuie policromă a Fecioarei Maria, căreia i-a fost dedicat de la început domul milanez. Deși a fost sfințită în 1418, catedrala a ramas neterminată până în secolul al XIX-lea. Politica, mărimea proiectului, lipsa banilor și alte cauze au dus la stagnarea permanentă a proiectului. Într-un final, la începutul secolului al XIX-lea, fațada a fost terminată din ordinul lui Napoleon Bonaparte. Acesta a demarat pașii finali ai construcției Domului chiar înainte de a se încorona Rege al Italiei aici în 1805.

Un uluitor total de 3500 de statui decorează catedrala milaneză, două treimi din ele fiind în exterior. Cele mai vechi dintre ele au fost făcute între anii 1386 si 1447, altele fiind adăugate între secolele XV si XVIII. Fațada este în stil baroc până la primul rând de ferestre iar apoi în stil neo-gotic. Fiecare dintre cele cinci uși de bronz ale Domului au fost sculptate de artiști diferiți, între anii 1840 și 1965 și au teme diferite.

Pentru a putea aprecia pe deplin statuile și cele 135 de turle, vizitatorii ar trebui să ia liftul (care se află în spatele Domului) până pe acoperiș. De aici se vede foarte bine și una dintre emblemele orașului Milano: Madonnina, figura poleită cu cupru a Fecioarei Maria, pe cea mai înaltă turlă a bisericii.