ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ActiveNews începe un nou serial. Având în vedere dezbaterile interminabile din societatea românească pe tema construcției Catedralei Mântuirii Neamului, ne-am gândit că ar fi de folos să vedem care este situația în Europa în ceea ce privește marile lăcașe de cult.

Pe parcursul acestui serial vom avea ocazia să vedem poveștile unor construcții extraordinare, care la vremea lor au costat sume impresionante. Vom vedea că există catedrale mult mai mari decât cea care se ridică la București, dar în orașe mult mai mici și mai nesemnificative decât Capitala României. Vom vedea catedrale din Vestul la care jinduiesc unii (prea) mult, dar și din Estul Ortodox. Lăcașe de cult care adăpostesc sfinte moaște sau icoane celebre.

În fine, vom afla povestea unor clădiri simbol ale Europei, ale celei mai luminate ere din istoria acestui continent. Povestea unor clădiri ce puteau fi, dar n-au fost, spitale. Pentru că e bine să știm cine suntem și de unde venim.

Episodul 4: Sanctuarul Fecioarei de Lichen

Bazilica din Lichen sau Sanctuarul Fecioarei de Lichen (Basilica of Our Lady of Lichen) este o biserică romano-catolică ce se află în regiunea în regiunea Konin din Polonia. Conform Wikipedia, este cea mai mare biserică din Polonia, a patra din Europa și a șasea din lume. Biserica are un turn de 141,5 metri înălțime și un interior de de 10.090 m² și este vizitată anual de aproximativ două milioane de pelerini.


Bazilica din Lichen are patru părți: biserica subterană, biserica propriu-zisă, clopotnița și turnul. În biserică, la intrare, se urcă 33 de trepte, care fac referință la anii vieții lui Isus pe pământ. Are 365 de ferestre și 52 de uși (zilele și săptămânile unui an). Bolta bazilicii se sprijină pe 12 coloane (12 apostoli), iar cupola se sprijină pe patru coloane (patru evangheliști). Sub cupolă se află un baldachin, care este și inima sanctuarului, pentru că aici se află, din anul 2006, icoana miraculoasă a Maicii Domnului. 

De asemenea, aici se mai poate vedea cea mai mare orgă din Polonia, alcătuită din cinci corpuri situate în diferite părți ale bazilicii. În partea dreaptă se situează capela "Inima lui Isus”, pentru adorație perpetuă, iar în partea stângă este capela "Sfântul Rozariu”, cu picturi ce reprezintă aparițiile Maicii Domnului. Maria a apărut aici, în Pădurea Grablin, în anul 1850, unui păstor, Mikolaj Sikatka.

În partea inferioară a bazilicii se află cinci capele: "Sfânta Treime”, "Cei 108 Martiri din cel de-al Doilea Război Mondial”, "Fericitul Stanislaus Papczyński”, "Giulgiul din Torino” și "Fericitul Ioan Paul al II-lea”.

Turnul, înalt de 141,5 m, este deschis vizitatorilor din august 2004. Are două terase (la 98 m și la 114 m) de unde se poate vedea o imagine panoramică de excepție. Înălțimea clopotniței are 65 de metri. În clopotniță atârnă un clopot cu greutatea de 15 tone. A fost fabricat la Milano și este cel mai mare din Polonia, al treilea din Europa.

Inițiativa construirii aparține preotului Eugeniusz Makulski. Lucrările au început în anul 1994 și au durat 10 ani. Preotul împreună cu arhitecta poloneză Barbara Bielecka au dorit să îmbine mai multe stiluri arhitectonice din diferite perioade ale istoriei. La 25 mai, cardinalul Józef Glemp a pus piatra de temelie adusă de la mormântul sfântului Petru, din Roma, iar la 22 iunie au început lucrările. Pentru construirea bazilicii s-au utilizat 6,5 milioane de cărămizi.

Bazilica a fost consacrată la 12 iunie 2004, iar Sfântul Scaun a stabilit sărbătoarea Maicii Domnului de la Lichen la 2 iulie. Papa Ioan Paul al II-lea a conferit acestei biserici titlul de basilica minor la 25 februarie 2005.