ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Românii sunt singurul popor din Europa care mai colindă, anunțând prin viu grai și cântec nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.

Cu toate că viforul „modernității” bate destul de tare și pe la noi, obiceiul colindatului supraviețuiește la oraș, dar mai ales la țară. Aproape peste tot, cei care duc această tradiție mai departe sunt oamenii Bisericii.

Chiar dacă toată lumea s-a obișnuit să asocieze colindele cu îndrăgitul Ștefan Hrușcă, iată că 2017 aduce și schimbări. Astfel, de trei săptămâni a circulat pe internet un colind interpretat de către Grupul Psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române.

Colindul „Florile Dalbe” a fost publicat pe pagina de facebook a televiziunii Trinitas și a strâns peste 140.000 de vizualizări.


De asemenea, cântecul a fost publicat și pe mai multe conturi de Youtube, unul singur depășind 70.000 de priviri. Colinda a fost înregistrată în timpul concertului susținut de „Tronos” la Biserica Sfântu Gheorghe Vechi din București, pe 17 decembrie 2017.

Grupul psaltic Tronos a fost înființat în anul 1997 la inițiativa părintelui Arhidiacon Mihail Bucă, protopsaltul Catedralei Patriarhale din București, și este format, în special, din tineri teologi pasionați de muzica psaltică de tradiție bizantină. Numele de „Tronos” a fost dat grupului de către PF Patriarh Daniel, în anul 2007.