Cea mai mare și valoroasă expoziție organizată în ultimele decenii are loc la Bârlad: Peste 1000 de piese din Aurul și Argintul antic al României

Muzeul "Vasile Pârvan" găzduiește în perioada 5 martie - 23 aprilie 2017 cea mai mare și valoroasă expoziție organizată în România, în ultimele decenii, informează instituția într-un comunicat de presă.
„Niciodată nu au mai fost adunate la un loc atât de multe și valoroase bunuri de patrimoniu. Este vorba de peste 1000 de piese clasate în tezaur, provenite de la nu mai puțin de 32 de muzee din țară. Inițiativa organizării acestei importante expoziții a aparținut Muzeului Național de Istorie a României, care în anul 2013 a demarat acest extraordinar proiect, cu dorința declarată de a face cât mai cunoscute multitudinea de piese din metale prețioase, descoperite de specialiști în ultimele două veacuri.
Din rândul acestor valori putem enumera tezaurele de la: Pietroasele - județul Buzău (Cloșca cu puii de aur), Grădiștea Muncelului - județul Hunedoara (brățările dacice), Bunești Averești - județul Vaslui (diadema), Ostrovul Mare și Hinova - județul Mehedinți, Cucuteni Băiceni - județul Iași, Agighidol - județul Tulcea, Peretu - județul Teleorman, Sâncrăieni - județul Harghita, Constanța (Tomis), Histria, Hârșova - județul Constanța, Apahida, Cluj Someșeni - județul Cluj, Cugir, Blaj - județul Alba, etc. Practic, expoziția acoperă, prin intermediul pieselor prezentate, aproximativ 6000 de ani de istorie din acest areal geografic, respectiv din neolitic până în perioada antichității târzii.
La acest regal muzeografic este parte și Muzeul "Vasile Pârvan" cu obiecte de aur și argint, descoperite în urma cercetărilor din așezarea și necropola de sec IV p. Chr. de la Bârlad - Valea Seacă, cel mai mare sit cercetat în Europa, aparținând culturii Sântana de Mureș - Cernjachov.
Instituția bârlădeană va fi cea de-a 16-a, din România, care are onoarea de a găzdui acest amplu și valoroas eveniment, fiind muzeul din orașul cel mai mic în care expoziția va poposi, de asemenea fiind singurul care nu se află într-o reședință de județ. Acest lucru reprezentând implicit și o recunoaștere a ceea ce s-a întâmplat în această instituție în cei peste 100 de ani de existență, perioadă în care prin cercetările și descoperirile realizate a contribuit substanțial la dezvoltarea patrimoniului istoric și a științei românești.
Vernisajul expoziției este programat pentru duminică 5 martie, ora 11.00, la sediul central al Muzeului și își va închide porțile, pentru public, pe data de 23 aprilie a.c. Programul de vizitare este de marți — duminică, între orele 8.00 — 16.00. Toți cei care vor dori să cunoască cele mai reprezentative piese din metale prețioase, practic tezaurul istoric al României, rod a mai multor milenii de evoluție, sunt invitați de a profita de această unică oportunitate prin care toate aceste bunuri sunt stânse într-un singur loc. De această dată la Bârlad. De altfel muzeul bârlădean, probabil va fi penultimul punct din periplul prin țară a acestor inestimabile valori”, sună comunicatul instituției.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

Mort subit după vaccin, în floarea vieții - a debutat post-mortem...

Av. Florentin Țuca: Roagă-te, mănâncă, luptă și repetă

Un Chip al Luminii : Nil Dorobanțu - De unde vii Sfinte Desculț? De la Hristos. Și unde te duci? La Hristos

Luminița Arhire: CAREU DE INTELECTUALI CU DANILEȚ ÎN COADĂ

REACȚIUNEA: Cenzura euro-bolșevicilor se ascute ca lupta de clasă. Vlad Pârău: O nouă dezinformare de la Context.ro. Să verificăm factual știrile false răspândite de foștii verificatori factuali împotriva folkiștilor!
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)