ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fie că trăiau în țară sau în străinătate, s-au aflat tot timpul în vizorul Securității. Urmărite erau și familiile lor, li se intercepta corespondența, li se ascultau telefoanele și li s-au confiscat averile fără judecată. 

Muzicieni români de renume internațional ca George Enescu, Mihail Jora, Constantin Silvestri, Paul Constantinescu, Mihail Andricu, Mîndru Katz și Dinu Lipatti au fost urmăriți de Securitate, până la sfârșitul vieții. Securiștii încercau să-i constrângă să-și pună operele în slujba regimului comunist. Foloseau orice metode.

Mihail Andricu a fost dat afară din Conservator, iar compozițiile sale sunt prea puțin cunoscute azi.

Unul dintre cei care au făcut față cel mai bine presiunilor Securiății a fost marele compozitor Mihail Jora. El trata cu dispreț investigarea vieții sale.

Securitatea îl urmărea pe Dinu Lipatti, profesor la Conservatorul din Geneva, în străinătate, iar în țară pe mama lui, potrivit tvr.roPianistul Mîndru Katz a fugit din țară în 1959. Cânta cu orchestre mari, cu filarmonica din Londra. Românii nici nu-l mai știu astăzi. Când în Anglia câștiga discul anului, în Romania era executat.

Dosarele muzicienilor au fost expuse la Muzeul "George Enescu"  și pot fi văzute până la sfârșitul lunii ianuarie 2016.


-