ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ambasada României la Moscova a sărbătorit Centenarul Marii Uniri prin organizarea mai multor evenimente în capitala Rusiei.

Astfel, pe 7 decembrie, Ambasada a organizat o recepție la care au participat câteva sute de persoane, între care membri ai corpului diplomatic local, oficiali, oameni de cultură, artă, mass/media, etc.


Atmosfera a fost întreținută de Ansamblul Folcloric Profesionist „Țara Vrancei” din Focșani. Mai mult decât atât, Ansamblul „Țara Vrancei” va realiza un turneu de promovare a folclorului românesc prin mai multe orașe din Rusia, o adevărată premieră după 1990, așa cum a spus Ambasadorul României la Moscova, domnul Vasile Soare.

De altfel, turneul este realizat la inițiativa Ambasadorului României la Moscova, cu scopul de a promova cultura românească în spațiul rusesc.

După acest eveniment, la Ambasada României s-au strâns peste 350 de reprezentanți ai comunității românești din Rusia, între care studenți și doctoranzi, dar și foarte mulți etnici români născuți din această țară.

Supriza serii a fost oferită de Ansamblul „Țara Vrancei”, care a întins un drapel românesc de 100 de metri, înconjurând sala unde s-a ținut adunarea.

De asemenea, la eveniment și-a făcut apariția și solistul Arsenie Todiraș, fost membru al trupei O-Zone, care a dat un recital în cinstea Marii Uniri.

„În concluzie, Românii din Rusia au marcat CENTENARUL LA MOSCOVA așa cum se cuvine, prin entuziasmul lor lăsând parcă impresia că reeditează UNIREA. Desigur, s-au reunit cu toții, alături de noi, arătând că-și iubesc NEAMUL și ȚARA, LIMBA și tot ce avem de valoare. Noi ne-am stăruit să le organizăm o seară de neuitat și cred că am reușit să o facem, cum spuneam, UNICĂ. Personal, nu am mai trăit asemenea momente înălțătoare, Românești!”, a scris Excelența Sa, Vasile Soare.

În final, șirul evenimentelor a fost încheiat pe 10 decembrie cu un ceremonial desfășurat la monumentul dedicat eroilor români din Cimitirul multinațional de război Krasnogorsk, Regiunea Moscova.

„Momentul comemorativ a debutat cu „Tatăl Nostru”, rostit de către membrii Ansamblului (îmbrăcați în costume populare românești), a continuat cu un BOCET pentru cei neîntorși din războaie (interpretat de către doamna Maria Murgoci ) și s-a încheiat prin depunerea de candele și flori ale neuitării sacrificiului românesc”, a notat Ambasadorul României la Moscova.