ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un moment în care relaţiile Rusiei cu Occidentul sunt mai tensionate ca oricând de la sfârşitul Războiului Rece, la Bucureşti s-a deschis vineri Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură. România nu se poate lăuda cu acelaşi succes în capitala rusă, unde nu există în acest moment un Institut Cultural Român, potrivit tvr.ro.

O clădire proaspăt renovată din centrul Bucureştiului găzduieşte acum Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură. Ruşii au închiriat-o de la un cetăţean român care locuieşte în străinătate. Publicul va avea acces la 1000 de cărţi şi periodice ruseşti, 80.000 de documente în formă electronică, ateliere, cursuri de limba rusă sau vizionări de filme clasice şi moderne.

Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură de la Bucureşti a fost deschis în baza unui Acord bilateral semnat la Moscova acum doi ani. Autorităţile române nu au reuşit până acum să deschidă un Institut Cultural Român la Moscova.

Reprezentanţii ICR spun că Ministerul de Externe trebuie să găsească un sediu. Ministerul de Externe de la Bucureşti a precizat pentru Ştirile TVR că "Institutul Cultural Român din Moscova va face parte din reţeaua de institute culturale româneşti din străinătate atunci când toate condiţiile vor fi îndeplinite".