ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


GABO  se întoarce acasă. Urna cu cenușa unuia dintre cei mai mari scriitori, Gabriel García Márquez, mort anul trecut în Mexic, va fi adusă în țara sa natală, Columbia.

Conform ziarului italian La Repubblica, în luna decembrie, urna va fi adusă în orașul Cartagena de Indias, unde Marquez și-a început cariera de scriitor. Unde marele romancier își făcuse o casă, la malul mării, unde fondas scoala de jurnalism  (Fundación Nuevo Periodismo) pentru tinerii reporteri latino americani și unde trăiește Jaime, fratele său preferat.
 
Rudele lui Gabo, Mercedes și cei doi fii, Rodrigo și Gonzalo, au decis ca urna cu cenușa sa să fie adusă, în decembrie, din Mexic, ca o reparație pentru polemicile iscate în Columbia, după ce Marquez a fost înhumat în Mexic. Aici, titanul realismului magic, autorul celebrei ”Un veac de singurătate” , și-a petrecut mare parte din viață, de la începutul anilor 70.

Gabriel Garcia Márquez, laureat al premiului Nobel pentru literatură pe 1982, a murit, anul trecut, pe 17 aprilie, la vârsta de 87 de ani. În ultimii ani, Gabriel Garcia Marquez își rărise apariţiile şi declaraţiile în mass-media din cauza sănătăţii sale precare.

Romancier, autor de proză scurtă, dar şi jurnalist şi activist, renumit pentru angajamentele sale politice foarte ferme, care se evidenţiau mai ales prin articolele sale de presă extrem de critice la adresa liderilor politici sud-americani, Gabriel Garcia Márquez a fost recompensat în 1982 cu premiul Nobel pentru literatură.

Márquez sau "Gabo", cum îl numeau cu afecţiune cititorii din America Latină, este unul dintre cei mai semnificativi scriitori din secolul al XX-lea.

Cel mai renumit roman al său este "Un veac de singurătate" (1967). Cunoscute și apreciate sunt şi "Toamna patriarhului" (1975), "Cronica unei morţi anunţate" (1981), "Dragostea în vremea holerei" (1985), "Generalul în labirintul său" (1989) şi "Povestea târfelor mele triste" (2004), de la lansarea căruia nu a mai scris nimic.