ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Anul acesta Biserica Ortodoxă Română aniversează 140 de ani de la dobândirea autocefaliei și 100 de ani de la ridicarea la rangul de Patriarhie. Astfel, 2025 este declarat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea.
 
Anul trecut, Sfântul Sinod a aprobat canonizarea a 16 cuvioși și preoți mărturisitori din timpul regimului comunist, inclusiv din teritoriile românești ocupate de URSS, iar proclamarea lor va face parte din programul Anului Centenar al Patriarhiei.
 
Ceremonia de proclamare a sfinților va avea lor marți, 4 februarie, la Catedrala Patriarhală și va coincide cu aniversarea celor 100 de ani de la adoptarea deciziei Sfântului Sinod de ridicare a Bisericii Ortodoxe Române la rand de Patriarhie.
 
La aproximativ o lună distanță de la proclamarea generală, va fi sărbătorită prima zi de pomenire a Sfântului Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj, potrivit basilica.ro

De asemenea, o nouă icoană reprezentativă a fost pictată și realizată în cinstea Anului Omagial, purtând numele de ”Soborul Sfinților Români”.
 
Opera are dimensiunile de 90 x 60 cm și a fost realizată de pictorul bisericesc Costel Olărean la indicațiile Comisiei de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române.
 
În partea de sus a icoanei este reprezentată Maica Domnului pe tron cu Pruncul Hristos, cu îngeri în jur reprezentați în slavă și cu Biserica în fundal, ca simbol.
 
În centrul registrului de jos este pictat Sf. Ap. Andrei, Ocrotitorul României, înconjurat de cete de sfinți români în ordine ierarhică, după erminia picturii bizantine: sfinți ierarhi, mucenici, cuvioși. Între ei se numără și cei 16 sfinți contemporani canonizați de Biserica Ortodoxă Română în contextul aniversării Centenarului Patriarhal.
 
Moștenirea lor spirituală ne inspiră astăzi să păstrăm credința ortodoxă și să apărăm virtuțile și valorile vieții creștine în fața provocărilor actuale”, a spus Patriarhul României la prezentarea icoanei, potrivit  Basilica.ro.