ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Au obţinut bani europeni pentru a-i reda strălucirea de altădată, dar sunt pe punctul de a o distruge definitiv. Este cazul cetăţii fortificate de la Mediaş.

Firma care a primit contractul n-a reuşit decât să distrugă complet o frescă medievală din secolul XVII şi să strice zidurile pe care ar trebui să le consolideze. După ce au văzut dezastrul provocat de muncitorii necalificaţi, specialiştii ameninţă că vor depune plângere penală şi vor să blocheze lucrările.

Zilele trecute, constructorii au dat jos o frescă medievală de pe Turnul Fierarilor, singura de acest fel care mai era vizibilă în cetatea Mediaşului.

În încercarea de a mai repara ceva, constructorul a angajat o echipă de pictori restauratori. Aceştia trebuie să refacă, însă, după schiţe şi fotografii, ceva ce nu mai există.

Romulus Boieru, pictor restaurator: „Nouă ne-a rămas numai fereastra, cum se spune. Şi noi, pe fondul de cărămidă, noi avem poze făcute. Sunt nişte tencuieli speciale, trebuie respectate anumite reţete, pentru că se face ceva care va trebui să dureze. Cum o durat din 1600 şi ceva, va trebui să mai dureze încă 400 de ani”.

Explicaţia acestor lucrări de mântuială o găsim la Primăria Mediaş. Ca să nu piardă fondurile europene obţinute pe ultima sută de metri pentru restaurarea cetăţii, instituţia a oferit rapid contract unei firme de construcţii. Inspectorii Direcţiei pentru Cultură atrag însă atenţia că distrugerea monumentului este ireparabilă.

„Ne vedem nevoiţi chiar a merge până la solicitarea opririi şantierului şi a refacerii documentaţiei pentru prezervarea şi restaurarea completă a fortificaţiilor. Nu vorbim şi de aspectul penal, care, evident, intră în această... în acest lung şir, mai bine spus, de proceduri legale”, spune Răzvan Pop, de la Direcţia pentru Cultură, potrivit digi24.ro.