ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cimitirul românesc din Cernăuți, orașul Unirii Bucovinei cu Regatul României, loc de odihnă a elitelor neamului românesc, este amenințat cu dispariția, din pricina vandalizărilor și a furturilor. Comunitatea românilor din Cernăuți atrage atenția că dăinuirea acestui adevărat muzeu în aer liber depinde de implicarea autorităților sau de strângerea câtorva sute de mii de euro, potrivit unui reportaj realizat în exclusivitate de TVR Moldova

Monumente funerare stricate și morminte descoprite, pline de gunoaie, este tot ce a mai rămas în cimitirul din Cernăuți unde odihnesc personalități ilustre ale culturii române. Printre morminte se regăsesc cel al lui Aron Pumnul, primul profesor al lui Mihai Eminescu sau Euxodiu Hurmuzachi, istoric care a luptat pentru drepturile românilor din Imperiul Habsuburgic. 

În capitala Bucovinei de Nord se găsesc cei mai mulți români iluștri înhumați într-un singur cimitir, printre care și 12 foști membri ai Academiei Române. Considerată un muzeu în aer liber, datorită arhitecturii criptelor, Aleea Românilor din cimitirul din Cernăuți este amenințată cu dispariția, din cauza indiferenței.

„Aici trebuiesc milioane de euro ca să fie renovate zecile de morminte, care sunt cele mai importante pentru cultura neamului nostru român”, afirmă istoricul Dragoș Olaru.

Cripta impresionantă a lui Zaharia Voronca, fost membru al societății „Arboroasa”, luptător pentru limba și cultura română în Bucovina, a fost vandalizată de mai multe ori. Iar aceasta e doar unul dintre mormintele fruntașilor români care au fost afectate de distrugeri.

„Unul dintre cel mai important mormânt este cel al Aglaiei, sora mai mică a poetului Mihai Eminescu. Locul de veghe al acesteia a fost considerat dispărut mai bine de un secol, până în 2017, când un istoric l-a găsit din întâmplare, iar de doi ani mormântul Aglaiei a fost dat sub protecția unei școli din Cernăuți. Însă tot ce a fost în stare administrația școlii să facă a fost să vopsească gardul din jurul mormântului, pe jumătate doar și în două culori, iar cealaltă jumătate de gard rămâne ruginită”, povestește reporterul TVR Moldova, Sabina Hirianov.

Orașul Cernăuți este cunoscut pentru spiritul viu al românismului și pentru că a reprezentat a doua casă a poetului  național, Mihai Eminescu. De aceea, în cimitrul istoric se găsesc mormintele mai multor apropiați ai scriitorului, personalități marcante ale veacului său. Toate aceste monumente se află astăzi în paragină, iar Aleea Românilor este pe cale de dispariție.

„El este într-o stare deplorabilă, foare multe morminte ale multor personalități marcante. Pe locurile lor se înmormântează noi oameni care mor aici la Cernăuți”, precizează istoritcul Dragoș Olaru.

Fondurile necesare pentru renovarea și conservarea cimitirului românesc din Cernăuți nu au putut fi obținute de nicăieri, până în prezent. Astfel, comunitatea asistă neputincioasă la dizolvarea unei părți din cultura și istoria românilor din Cernăuți, fosta capitală a Bucovinei și important centru universitar al României interbelice.