Cinci cuvinte ale Patriarhului Teoctist din prima sa Pastorală la Nașterea Domnului

În prima sa scrisoare pastorală de Crăciun din 1986, Patriarhul Teoctist scoate în evidență faptul că Nașterea Domnului arată cât de mult ne iubește Dumnezeu și cât de mare este prețul vieții omenești înaintea Lui, transmite Basilica.
Iată cinci extrase din aceasta:
1. „Ce poate înaripa cugetul către înțelesul adânc și tainic al vieții; ce poate învăpăia inima către valoarea și apărarea vieții, a respectului cuvenit acestui dar dumnezeiesc, decât imaginea Pruncului, a acestei noi și curate făpturi firave, menite să dea strălucire chemărilor nobile ale ființei umane”?
2. „Nașterea Domnului face ca zăgazurile de taină ale vieții să fie înfrânte, ca lumina cunoștinței lui Dumnezeu să lumineze sufletul și ca depărtarea dintre Dumnezeu și om, ca urmare a păcatului, să fie desființată prin arătarea dragostei lui Dumnezeu în faptul Întrupării Domnului nostru Iisus Hristos”.
3. „Din această comoară pururea strălucitoare a Nașterii Domnului nu lipsesc bătrânele și străvechile noastre colinde de Crăciun, ofranda cea nemuritoare a sufletului strămoșilor noștri din toate ținuturile românești, mărturii grăitoare ale credinței lor curate, ale unității de grai și de simțire și ale statorniciei lor, fără întrerupere, pe vatra lor părintească din adâncul vremurilor”.
4. „Venirea în lume a Domnului nostru Iisus Hristos în trup și cu înfățișare asemenea nouă, la plinirea vremii (Gal. 4:4), ne-a arătat nu numai cât de mult ne iubește Părintele ceresc, ci și cât de mare este prețul vieții omenești înaintea lui Dumnezeu”.
5. „La sărbătoarea Nașterii Domnului, glasul credincioșilor se unește cu acela al îngerilor și în această înfrățire slăvită și de pietate ne încredințăm cu totul lui Iisus Mântuitorul și Îl rugăm să aducă pace pe pământ, să reverse valurile de bunăvoire între oameni”.

la lupta pentru Adevăr!
Pe același subiect

ActiveNews riscă să-și suspende apariția. Secretele și nevoile noastre. APEL CĂTRE CITITORI

Ana-Maria Radulian: Ura globaliștilor asupra țăranului român și supraviețuitorii care s-au opus vaccinării

Virgiliu Gheorghe: Războiul văzut și războiul nevăzut

Ion Cristoiu ne sare în ajutor: Excelentul site ActiveNews are nevoie de sprijin financiar. MULȚUMIM!

Mihai Șora, virusul care a stârnit conflictul sângeros de la Târgu Mureș din 20 Martie 1990. DOCUMENTE ISTORICE

Apelul lui Liiceanu, Șora și Patapievici pentru “violență contra violență” în Iugoslavia și susținerea lui Andrei Pleșu și Zoe Petre pentru bombardarea poporului sârb de Sfintele Paști 1999 - “un act de civilizație”. ISTORIA NU SE PRESCRIE
Recomandările noastre

27 martie: Basarabia „se unește pentru totdeauna cu Mama sa, România”. Aproape toți cei care au votat Unirea au fost apoi vânați de bolșevici și au sfârșit în lagărele sovietice. Ei sunt Martirii Basarabiei, Martirii Unirii. Să nu-i uităm niciodată!

Virgiliu Gheorghe: Războiul văzut și războiul nevăzut
Secțiuni: Biserica Cultură Prima pagină Știri
Persoane: Patriarhul Teoctist
Locații: România
Subiecte: Pastorala de Crăciun
Organizații: Biserica Ortodoxă Română Patriarhia Română
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)