ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


TIFF 2015 a fost câştigat, sâmbătă, de pelicula argentiniană „Incendiul", în regia lui Juan Schnitan, premiul în valoare de 15.000 de euro fiind decernat de ministrul culturii, Ionuţ Vulpescu, care a declarat:
"În seara aceasta e finala Champions League a filmului românesc. TIFF-ul e gâlceava valorică în atâta mediocritate. Ca cinefil şi nu ca vremelnic ministru al Culturii mă bucur să anunţ câştigătorul”.
 
Evenimentul s-a petrecut pe scena Teatrului Naţional de la Cluj-Napoca, iar trofeul a fost înmânat Violetei Bava, directorul artistic al Buenos Aires International Film Festival, dat fiind faptul că regizorul filmului câştigător nu se mai află în România.

Distincţia publicului a mers către filmul „Despre oameni şi oi”, realizat în regia lui Grímur Hákonarson, acest lucru fiind anunţat de actorii Andi Vasluianu şi Andreea Georgescu.

Aceeaşi peliculă a primit şi premiul Special al Juriului, aşa cum au dat de veste doi dintre membrii juriului, Isaach de Bankole şi Violeta Bava.

Premiul Zilelor Filmului Românesc a fost acordat pentru „Comoara”, în regia lui Corneliu Porumboiu, din secţiunea Lungmetraj, în vreme ce pelicula „Ramona”, desfăşurată sub îndrumarea lui Andrei Creţulesc a ieşit învingătoare la secţiunea de Scurtmetraj. Tot aici,  filmul „Pavel”, în regia lui Alexandru Ranta, a primit Menţiunea Specială.

Pelicula „Lumea e a mea”, a lui Nicolae Constantin Tănase, a câştigat premiul Zilele Filmului Românesc pentru debut, în vreme ce actriţa Margita Gosheva a fost desemnată pentru cea mai bună interpretare, în filmul „Lecţia", acesta din urmă fiind învingător la categoria cea mai bună regie. 

 
Trebuie menţionat şi premiul pentru cel mai bun scurtmetraj din secţiunea „Umbre”, care a mers către filmul „Pădurea Neagră”, distincţia FIPRESCI, oferit anual de către juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film, care a revenit filmului „Test”, al regizorului rus Aleksandr Kott, din secţiunea „Cuvintele sunt de prisos”, şi trofeul Juriului Tinerilor Francofoni, acesta mergând la regizorul Cédric Kahn, pentru filmul „Viaţă sălbatică”.

În cadrul aceleiaşi gale, pelicula „Soldaţii” a primit premiul Transilvania Pitch Stop Development Award, iar premiul Transilvania Pitch Stop CoCo Award a revenit regizorului Bogdan Mureşanu pentru filmul „1985”.
 
Totodată, actriţa de origine germană Nastassja Kinski a primit premiul special al TIFF 2015 pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale, în timp ce Marin Moraru a luat premiul de excelenţă. Distincţia pentru întreaga carieră a revenit, post-mortem, actorului Richard Johnson, care a decedat vineri seară.

Preşedintelui TIFF, Tudor Giurgiu, care a prezentat şi gala de închidere, a declarat că în ediţia din acest an prezenta a fost cu 26% mai mare faţă de cea precedentă, asistând 1.000 de persoane. Festivalul a fost organizat de 14 ori până acum, cel mai recent la Cluj-Napoca, în perioada 29 mai - 7 iunie.