ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Icoana original s-a numit „Tselitelnitsa” sau „Vindecătoarea” și s-a aflat în Biserica Tsilkan din regiunea Kartli, Georgia. Această icoană a fost zugrăvită pe vremea Sfintei Nina, cea întocmai cu Apostolii, și luminătoarea Georgiei, prăznuită la data de 14 ianuarie. O copie a Icoanei Maicii Domnului „Vindecătoarea” se găsește, astăzi, în Mănăstirea Alexeev din Moscova. Este faimoasă pentru minunile, consemnate încă din secolul al VIII-lea, care s-au înfăptuit înaintea ei.

Sfântul Dimitrie, Mitropolitul Rostovului (21 septembrie) a consemnat în cartea sa, intitulată „Lâna rourată”, minunea care a inspirat zugrăvirea acestei icoane:

Preotul Bisericii Navarninsky, Vincent Bulvinensky, având mare evlavie la Maica Domnului, se ruga întotdeauna la Icoana Maicii Domnului, atât la intrarea, cât și la ieșirea sa din biserică. El spunea în fața icoanei următoarea rugăciune: „Bucură-te Ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine! Binecuvântat este pântecele care L-a purtat pe Hristos și fericiți sunt sânii care L-au hrănit pe Domnul Dumnezeu, Mântuitorul nostru!”.

La un moment dat, preotul Vincent s-a îmbolnăvit grav. Limba lui a început să putrezească, el ajungând, de multe ori, să leșine de durere. Când își venea în fire, preotul rostea rugăciunea obișnuită către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Imediat ce preotul a terminat, într-o bună zi, să se roage cu ardoare Maici Domnului, el a văzut la capătul patului un tânăr frumos. Preotul Vincent și-a dat seama că tânărul este îngerul său păzitor. Îngerul l-a privit cu milă, chemând-o el însuși pe Maica Domnului să-l vindece pe slujitor. Deodată, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a apărut în camera preotului și l-a vindecat pe credinciosul ei bolnav. Preotul s-a ridicat din pat și a mers în biserică să slujească din nou. Cei prezenți, care cunoșteau starea gravă în care l-au lăsat pe părintele lor s-au minunat, văzând recuperarea lui subită. Această vindecare minunată a inspirat zugrăvirea Icoanei Maicii Domnului „Vindecătoarea” sau „Tselitelnitsa”, înfățișând-o pe Maica Domnului, stând în picioare lângă patul bolnavului.

Icoana este prăznuită, cu precădere în Georgia și Rusia, la data de 18 septembrie.