ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Europa continuă să se teamă din cauza atentatelor. În această seară începe cea de-a 69-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes, cel mai prestigios festival de film din lume. România intră în competiție cu 5 pelicule. 

Evenimentul se desfășoară în condiții de maximă securitate, pentru că în Franța încă este stare de urgență după atentatele din 13 noiembrie, anul trecut. Dși oficialii asigură că nu ar trebui să existe temeri, chiar cu o zi înaintea evenimentului, autoritățile au pus în scenă simularea unui atentatși au evacuat întreaga clădire. 

Luna trecută, poliția a participat la un alt exercițiu ce presupunea intervenția în cazul unui atac armat la Palatul Festivalurilor."Sunt lunetiști pe acoperiș, există camere video care împânzesc tot orașul, cu siguranță serviciile secrete își fac treaba.", a spus un vizitator.  

Deschiderea oficială a festivalului este, ca de obicei, marcată de o premiera mondială. Anul acesta, lungmetrajul de animație Angry Birds, cu o strategie de promovare impresionantă, potrivit tvr.ro.

Cristian Mungiu este pentru a treia oară prezent la Cannes, cu pelicula "Bacalaureat". Este povestea unui doctor de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui în contextul societății românești de astăzi. Pentru pelicula "4 luni, 3 săptămâni și 2 zile", Mungiu a primit în 2007 trofeul Palme D'or.

Un alt nume greu al filmului românesc, premiat în 2005 la secțiunea Un Certain Regard pentru "Moartea Domnului Lăzărescu", Cristi Puiu intră în competiția de anul acesta cu "Sierra Nevada". Iar la secțiunea Un certain regard, Bogdan Mirică participă cu filmul "Câini".

Competiția începe miercuri seara cu pelicula "Cafe Society" a lui Woody Allen, cu Jesse Eisenberg și Kristen Stewart în rolurile principale. Pe covorul roșu sunt așteptate și alte nume grele ale filmului mondial, precum  Sean Penn sau Julia Roberts.

Din juriul condus anul acesta de regizorul australian George Miller mai fac parte nume sonore, precum Donald Sutherland sau Vanessa Paradis, dar și regizorul maghiar Laszlo Nemes, câștigătorul premiului Oscar pentru cel mai bun film străin.