Începând de astăzi până pe 16 septembrie, Mihai Constantin prezintă seria de emisiuni-document „Brâncuși e al meu”, dedicată „artistului inimilor noastre”.
 
 „Ceea ce va dăruiesc eu este bucurie curată! În sufletul meu nu a fost niciodată loc pentru invidie, nici pentru ură, ci numai pentru bucurie, pentru acea bucurie pe care o poți înțelege oriunde și oricând…”, spunea cândva Brâncuși.
 
Vorbele unuia dintre cei mai mari români au trecut, la fel ca opera sa, proba timpului. Jurnalistul TVR Mihai Constantin ne invită, în această săptămână, să-l ascultăm, să-l vedem și să-l cunoaștem și altfel pe Constantin Brâncuși, într-o serie de cinci emisiuni unite sub titlul Brâncuși e al meu și difuzate la TVR 1, TVR HD, TVR Internațional și online, pe TVR+, de luni până vineri, de la ora 19.10.

Prin imagini unice din Arhiva de aur a Televiziunii Române, ce poartă semnături celebre, prin fragmente din filme și documentare ce i-au fost dedicate de-a lungul vremii marelui artist și prin mărturii ale unor oameni ale căror vieți au fost influențate, într-un fel sau altul, de personalitatea lui Brâncuși, telespectatorii TVR au șansa să afle mai multe despre sculptorul din Hobița. Emisiunea cuprinde secvențe din viața „artistului inimilor noastre”, de la prieteni la muzele care l-au inspirat, de la controverse până la geniul său creator.

"Povestea Brâncuși e al meu pornește chiar din satul său natal, unde sătenii ne vorbesc despre rădăcinile artistului. De la stilul arhitectural din satul oltenesc și influența tradiționalului în opera lui Brâncuși, firul poveștii continuă cu școala de la Craiova și București, plecarea la Paris a artistului și ucenicia în atelierul marelui sculptor francez Auguste Rodin, apoi afirmarea geniului artistic care-i definește unicitatea. Pătrundem în atelierul său din Paris și îi admirăm câteva dintre operele care l-au făcut omul care „a rotit pentru totdeauna destinul sculpturii moderne”: „Rugăciunea”, „Sărutul”, „Cumințenia Pământului”, apoi „Domnișoara Pogany”, cu cele cinci versiuni ale lucrării, ori „Pasărea în spațiu”, a cărei imagine se află și acum pe certificatul de aviator și de astronaut al piloților americani. Desigur, ansamblului de la Târgu Jiu îi sunt dedicate, de asemenea, momente din emisiune. „Masa tăcerii”, „Aleea scaunelor”, „Poarta sărutului” și „Coloana fără sfârșit” au fost realizate ca un omagiu închinat eroilor Primului Război Mondial", se arată în comunicatul TVR.

De-a lungul primelor patru ediții Brâncuși e al meu, vom vedea fragmente din producții precum seria documentarelor semnate de Ioan Grigorescu „Spectacolul lumii”, filmul „Brâncuși" (scenariu Marin Sorescu, imagine Boris Ciobanu), „Brâncuși, sculptorul" (1993), un film de Cornel Mihalache, filmul „Cumințenia Pământului" (1988), realizatori Manase Radnev și Constantin Chelba (film selectat la Festivalul Internațional de Televiziune de la Monte-Carlo, 1990 și laureat cu Premiul ACIN pentru film de artă, în 1988), „Brâncuși în spațiul parizian" (1996), realizatori Ruxandra Garofeanu, Constantin Chelba), „Brâncuși, fotograf", realizator Ileana Ploscaru Panait, emisiunea „Arte frumoase" (Ruxandra Garofeanu în dialog cu Vasile Georgescu Paleolog, monografist al lui Brâncuși) și, nu în ultimul rând, celebra serie „Drumuri Europene”, realizator Aristide Buhoiu.
 
Cea de-a cincea ediție a emisiunii, difuzată vineri, 16 septembrie, conține filmul document „Constantin Brâncuși” produs de Televiziunea Română și semnat de Cornel Mihalache, realizat în cadrul campaniei „Mari Români”, cu zece ani în urmă.

În atelierul său din Paris, Brâncuși și-a creat o lume a lui... o lume exotică pentru vizitatori, dar încărcată de amintiri din Gorjul său natal. Atelierul există și astăzi, recreat și conservat la Centre Pompidou - Muzeul Național de Artă Modernă din Paris.
 
„Să creezi ca un zeu, să poruncești ca un rege, să muncești ca un rob!” – acesta pare sa fie gândul ce l-a călăuzit întreaga viață.