ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Creștinii au intrat în Săptămâna Luminată, în care toți se bucură și continuă să sărbătorească minunea Învierii Domnului. Este minunea care a dat sens deplin creștinătății. 

În a doua zi de Paști, în biserici se oficiază aceeași slujbă care a avut loc în noaptea Învierii și Sfânta Liturghie.

Veștmintele preoților sunt de culoare albă și la fel odăjdiile folosite în biserică.

Preoții poartă în mână, atunci când binecuvântează în timpul slujbelor, aceeași lumânare aprinsă cu care au împărțit Lumină în noaptea de Paști.

Rânduieli speciale

În Săptămâna Luminată, zilele de miercuri și vineri sunt zile cu „harți”. Biserica ne ofera dezlegare la mâncărurile de dulce datorită Învierii Domnului. Conform Tipicului Sfântului Sava, miercurea si vinerea, în perioada cuprinsa între Învierea Domnului si Duminica Tuturor Sfinților (prima dupa Rusalii), avem „dezlegare la pește".

De la Învierea Domnului și până la Rusalii nu se fac metanii, ci doar închinăciuni.
Începând din Duminica Sfintelor Paști și până la Înălțarea Domnului, la Liturghie se cântă Axionul Paștilor: „Îngerul a strigat …", iar credincioșii se salută cu cuvintele: "Hristos a Înviat!” și răspund: "Adevarat a Înviat!"

Nu se citește Psaltirea

In aceasta saptamana nu se fac parastase pentru cei trecuti la cele vesnice. Amintim ca incepand cu praznicul Intrarii Domnului in Ierusalim, Biserica nu mai face slujbe speciale pentru cei adormiti. Aceste slujbe sunt reluate dupa Duminica Tomii. Acest lucru nu inseamna ca ei sunt dati uitarii. Sa nu pierdem din vedere ca Biserica ii pomeneste pe acestia in cadrul oricarei Sfinte Liturghii. Chiar si in Saptamana Patimirilor cei adormiti sunt pomeniti in cadrul Sfintei Liturghii din Joia cea Mare, apoi de praznicul Invierii si la orice Sfanta Liturghie de dupa Sfintele Pasti.