ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Creștinii ortodocși și greco-catolici intră de astăzi în Săptămâna Luminată, în care fiecare zi are o semnificație aparte. Zilele acestea nu se ține post. Credincioșii participă și luni la Sfânta Liturghie.

Sărbătoarea Învierii Domnului, cea mai mare sărbătoare a creștinității, este singura căreia i se dedică trei zile. În a doua zi de Paști, în biserici se oficiază aceeași slujbă care a avut loc în noaptea Învierii și Sfânta Liturghie. Veștmintele preoților sunt de culoare albă și, la fel, odăjdiile folosite în biserică. Preoții poartă în mână, atunci când binecuvântează în timpul slujbelor, aceeași lumânare aprinsă, cu care au împărțit lumină în noaptea de Paști. 

În această săptămână totul stă sub semnul Luminii, simbolul Învierii lui Hristos. Salutul obișnuit a fost înlocuit încă de duminică cu un salut-mărturisire ‘Hristos a înviat! Adevărat a înviat!’, care exprimă public credința în Înviere.
 
În Săptămâna Luminată toaca și clopotele se bat după o rânduială specială. În această perioadă se bat deodată toaca de mână, tochița de fier, toaca din clopotniță și clopotele, într-o irumpere de sunete care vestește lumii că Hristos a înviat!

În Săptămâna Luminată, zilele de miercuri și vineri sunt zile cu "harți". Biserica ne oferă dezlegare la mâncărurile de dulce datorită Învierii Domnului. Conform Tipicului Sfântului Sava, miercurea și vinerea, în perioada cuprinsă între Învierea Domnului și Duminica Tuturor Sfinților (prima după Rusalii), avem "dezlegare la pește".

De la Învierea Domnului și până la Rusalii, nu se fac mătînii, ci doar închinăciuni.

Începând din Duminica Sfintelor Paști și până la Înălțarea Domnului, la Liturghie se cântă Axionul Paștilor: "Îngerul a strigat …".
 

În Săptămâna Luminată nu se citește Psaltirea și nu se fac parastase pentru cei trecuți la cele veșnice.