ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Duminică, 22 noiembrie, în cadrul Târgului Internațional de Carte Gaudeamus, a avut loc lansarea cărții-manuscris "Am crezut până la capăt", semnată de Nicolae Ionescu și publicată prin grija și efortul prietenilor săi. 

Nicolae Ionescu, la 90 ani și 4 luni, s-a apucat să scrie. După patru ani, în care nimeni nu a bănuit ce se întâmplă, a finalizat mărturia vieții sale și i-a încredințat-o Danielei Dumitrescu, o tânără prietenă și vecină.

"Uneori te trezești că faci parte dintr-o poveste, fără să-ți fi dorit neapărat asta, fără să o fi căutat sau măcar să fi sperat la așa ceva. Uneori poveștile au final fericit, alteori au final neașteptat, dar, dacă povestea a ajuns la tine, știi cumva că trebuie să o duci până la capăt", povestește Dana, potrivit tvr.ro.

"Pe 1 martie 2015 primesc de la tatăl meu o agendă cu coperți albastre, plină ochi de un scris mărunt și dens. "Dl Ionescu a zis să-ți dau asta”. Dl Ionescu este un vecin. În mai puțin de 2 săptămâni va împlini 97 de ani. Îl știu de când mă știu și, tot de atunci, îl știu bătrân. Este genul acela de persoană discretă, care-și cumpără ziarul în fiecare dimineață cu regularitatea unui pendul, care nu vrea să iasă în evidență, dar pe care îl remarci cumva discret în peisaj.

Am rămas profund impresionată să descopăr evenimente, fapte, acțiuni despre care auzisem doar prin facultate, studiind "fenomenul Pitești”. Povești îngrozitoare, cu o ferocitate greu imaginabile. Au fost momente când simțeam nevoia să închid manuscrisul pentru că era prea mult. Probabil că dacă nu aș fi știut nițel despre, aș fi spus că sunt exagerări, că așa ceva nu se poate, că oamenii nu-și pot face una ca asta. Din păcate, realitatea zilelor noastre ne confruntă cu violențe poate la fel de teribile.

De cum am finalizat manuscrisul, am considerat publicarea lui o datorie de onoare și țin să le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la întruparea acestei povești. Dl Ionescu a ezitat, considerând că nu are căderea, că nu are valoarea necesară de a o aduce în fața publicului.

Apoi a urmat un drum lung și anevoios printre refuzurile editurilor, presiunea timpului (căci îmi doream ca dl Ionescu să trăiască momentul întâlnirii cu propria carte), apelarea la prieteni, încurajări și descurajări, amânări și promisiuni, momente de speranță, dar și de dezamăgire. Până la urmă, o editură a crezut în acest proiect și și-a asumat responsabilitatea timpului" - mai povestește tânăra sa prietenă.

Domnul Ucu s-a născut pe 10 decembrie 1918, a luptat în Al Doilea Război Mondial și a făcut 14 ani de pușcărie comunistă, din considerente politice. A lucrat apoi ca inginer chimist. Fiica sa, Rodica, locuiește în Germania și nu i-a putut fi alături la lansarea cărții. Soția sa Ilinca s-a stins în urmă un an.