ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mărțișorul, care apare în tradițiile românilor este considerat vestitorul primăverii. Dar cunoașteți legenda acestui simbol?

Se spune că odată, Soarele coborî într-un sat, la horă, luând chipul unui fecior. Un zmeu, care-l pândea de mult, l-a răpit și l-a închis în temnița castelului său, provocând multă tristețe în lume. Păsările nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau, dar nimeni nu îndrăznea să îl înfrunte pe zmeu.

Dar într-o zi, un tânăr voinic s-a hotărât să plece să salveze Soarele. Drumul lui a durat toată iarna, dar a găsit castelul zmeului și au început lupta. S-au înfruntat zile întregi, până când zmeul fu doborât. Slăbit de puteri și rănit, tânărul eliberă Soarele. Acesta se ridică pe cer, înveselind și bucurând întreaga lume. A reînviat natura, păsările au început din nou a cânta, dar viteazul era rănit și sângele lui cald s-a scurs în zăpada, topind-o și, unde cădea, răsăreau flori albe.

De atunci, tinerii împletesc doi ciucurași, unul alb și unul roșu, pe care îl oferă fetelor sau celor apropiați. Roșu reprezintă dragostea și amintește de culoarea sângelui voinicului. Albul simbolizează puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii.

De 1 Martie, românii au obiceiul ca părinții să lege copiilor la mână sau la gât câte o monedă, pentru ca aceștia să aibă noroc tot anul și să fie sănătoși. Punerea mărțișorului se face de obicei înainte de răsăritul soarelui. El este dăruit, în zilele noastre, în principal copiilor, fetelor și femeilor, pentru a le proteja gingășia și sensibilitatea.

Fetele se spală tot anul cu apa din zăpada rămasă până la 1 martie, pentru a fi frumoase și drăgăstoase.

După 12 zile de purtat mărțișorul, acesta se scoate și se leagă de un pom roditor, pentru a face multe fructe în anul respectiv. Se mai spune că dacă e vreme frumoasă, atunci vom avea o primăvară însorită.