20 de profesori de limbă română din Bucovina de Nord vor participa la un curs de perfecționare de 6 zile la Iași, unde își vor îmbunătăți cunoștințele de Metodica predării limbii române și Psihopedagogie școlară, teme predate de colegii lor din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Iași. Totodată, dascălii se vor recrea vizitând obiective culturale aparținând de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și de Complexul Muzeal Național „Moldova Iași”. Proiectul derulat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni își propune creșterea calității și atractivității învățământului în limba maternă pentru etnicii români din regiunea Cernăuți, se arată într-un comunicat de presă transmis de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” redacției ActiveNews.
 
Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, va derula proiectul „Curs de perfecționare a cadrelor didactice care predau limba română, sau în limba română, în învățământul primar și în cel gimnazial sau liceal, în regiunea Cernăuți-Ucraina”, la Iași, în perioada 24-29 iulie 2019. 

Stagiul de perfecționare se va desfășura pe parcursul a șase zile, având două teme majore: Metodica predării limbii române și Psihopedagogie școlară. Cursurile vor fi predate de profesori metodiști de la Inspectoratul Școlar Județean Iași. La cursuri vor participa 20 de profesori care predau limba română, sau în limba română, în regiunea Cernăuți, Ucraina. 

Dacă în prima parte a zilei profesorii și învățătorii vor învăța cum să crească atractivitatea și calitatea actului educațional în limba română, în partea a doua a zilei aceștia vor putea vizita diferite obiective turistice, spirituale și culturale, precum Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Biserica Trei Ierarhi și Mănăstirea Golia. În cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași vor putea vedea mai multe muzee: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă, dar și Muzeul Unirii. Muzeul Național al Literaturii Române Iași își va deschide porțile pentru cadrele didactice din Cernăuți la Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași.Tot în cadrul M.N.L.R. Iași profesorii pot admira Colecția „Istoria teatrului românesc”, găzduită în Parcul Copou. În măsura timpului disponibil, aceștia pot vizita și Grădina Botanică.  

Acțiunea își propune promovarea și susținerea învățării în limba română în regiunea Cernăuți, Ucraina, pentru facilitarea menținerii identității etnice și lingvistice în rândul românilor din regiune, precum și creșterea calității și atractivității actului educațional în limba română.

Proiectul se încadrează în Programul de Educație „Apostol Mărgărit”, din Planul de activități al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews