Cuvinte la trecerea la cele veșnice a istoricului Răzvan Theodorescu (22 mai 1939 - 6 februarie 2023)

Ilie Bădescu: VARGA ERUDIȚIEI ȘI DRAGOTEA ÎNȚELEPTULUI
A plecat la cele veșnice Academicianul Răzvan Teodorescu. Era unul dintre pilonii ordinii academice cumpătate într-o Românie zguduită din toate fruntarele. Dincolo de rafinamentul și erudiția sa greu de cântărit, avea ceva de însemnătate strategică: era un om înțelept.
Înțelepții sunt, din nefericire, tot mai rari și mai risipiți. În locul lor se precipită făuritorii de proiecte, aventurierii cu închipuirea șiadesea cu fapta necugetată, de care e plină, iată, jumătatea veacului.
Singura nădejde este că plecarea cu trupul lasă în urmă prea-plinul spiritului său, deodată cu o și mai întețită chemare la buna cunoaștere a neamului nostru, așa cum este el situat la această poartă orientală, de unde se vede bine Vestul și Estul, Bizanțul și Apusul, Roma și Ierusalimul.
Ați cuprins în compasul gândirii și al operei Domniei Voastre raportul acestor lumi, înfrigurat să le găsiți terezia. Ușoară să vă fie urcarea la cer, distinse Domnule Academician!
Dumnezeu să vă așeze cu locul lângă cei mari ai poporului pe care l-ați măsurat cu varga erudiției și cu dragostea înțeleptului!
Iulian Capsali: ACADEMIA PIERDE UN BĂRBAT
Deși am fost un student contestatar al
lui Răzvan Theodorescu la începutul anilor '90, pot spune că devenise în
ultimii ani unul dintre puținii piloni de apărare a spiritualității
românești în fața celor care vor pe pământul nostru o tabula rasa peste
care să se toarne cimentul globalist. Urma să-l chem la o conferință
despre Mircea Vulcănescu, al cărui bust l-a apărat cu îndârjire acum
două luni.
A
fost unul dintre puținii intelectuali din anii '80, în plină dictatură,
care a apărat public monumentul unic de artă brâncovenească -
Mănăstirea Văcărești, distrusă fără niciun scop real de mania
demolatoare a lui Ceaușescu.
Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în Împărăția Sa!
Academia Română: Răzvan THEODORESCU - Istoria culturii, istorie și critică de artă
Membru titular 2000
Membru corespondent 1993
Vicepreședinte al Academiei Române, anul 2018
Președinte al Secției de arte, arhitectură și audiovizual, din 2013
Discurs de recepție: Despre prima modernitate a românilor, 21 noiembrie 2001
Biografie
Născut la 22 mai 1939, în București, este absolvent al Colegiului Național „Cantemir-Vodă" și licențiat al Facultății de istorie a Universității București (1963). Tot la Universitatea din București obține titlul de doctor în științe istorice, în anul 1972.
Și-a început cariera științifică în 1963 în cadrul Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu", unde a fost cercetător până în anul 1990 și unde a deținut șapte ani funcția de director adjunct științific. Și-a axat încă de la început opera științifică pe studierea artei vechi românești și a artei medievale sud-est europene, ca și pe analiza unor capitole mai puțin cunoscute ale civilizației vechi românești și balcanice, domenii în care a făcut o serie de descoperiri și în legătură cu care a elaborat teze științifice importante, preluate și de literatura universală de profil (teoria „coridoarelor culturale", teoria tipologiei „oamenilor noi" ca ctitori, teoria despre momentum princeps și începuturile artei sud-est europene în Evul Mediu).
Începând cu 1971 a fost implicat în conducerea unor organisme și instituții de complexități variate. În perioada 1971-1977 a fost director adjunct științific la Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu" al Academiei Române, președinte al Radio Televiziunii Române între 1990-1992 și Membru al Consiliului Național al Audiovizualului între 1992-2000. În perioada 1993-1995 a deținut funcția de președinte al Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice. Din 1997 este șeful Catedrei UNESCO de Studii Sud-Est Europene din Universitatea de Arte. Patru ani ministru al Culturii și Cultelor și senator de Iași (2000 -2004); senator de Botoșani între 2004 -2008. Ambasador Național al programului ONU „Alianța Civilizațiilor" din 2009.
Activitate didactică
În 1987 a devenit conferențiar asociat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu", astăzi Universitatea Națională de Arte din București, unde din 1990 este profesor. Tot în 1990 devine Rector al Universității Națională de Arte din București, iar din 2004 este șef de catedră.
Cursuri predate: Istoria Artei Vechi Românești, Tipologia Artei Sud-Est Europene, Tipologia Orientului Creștin, Istoria Civilizației Europene.
În anul 2000 a fost ales rector al Universității Media. Este profesor asociat al Universității „Danubius" din Galați, al Universității „Apollonia" din Iași și al Universității „Spiru Haret" din București. În perioada 2010-2011 a fost profesor asociat invitat la Colegiul Național de Apărare.
Din 2010 este expert
coordonator la Școala postdoctorală a Academiei Române, specializarea
„Valorificarea identităților culturale în procesele globale". (Acad.ro)
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

Mort subit după vaccin, în floarea vieții - a debutat post-mortem...

Av. Florentin Țuca: Roagă-te, mănâncă, luptă și repetă

Un Chip al Luminii : Nil Dorobanțu - De unde vii Sfinte Desculț? De la Hristos. Și unde te duci? La Hristos

Luminița Arhire: CAREU DE INTELECTUALI CU DANILEȚ ÎN COADĂ

REACȚIUNEA: Cenzura euro-bolșevicilor se ascute ca lupta de clasă. Vlad Pârău: O nouă dezinformare de la Context.ro. Să verificăm factual știrile false răspândite de foștii verificatori factuali împotriva folkiștilor!
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Cultură Eveniment Istorie Prima pagină Știri
Persoane: Răzvan Theodorescu
Locații: București
Organizații: Academia Română
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)