ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scandalul cărții publicată de Dan Voiculescu la Editura RAO a generat numeroase reacții. Una din ele a venit din partea jurnalistului Dan Andronic, care a comentat extrem de dur. Referindu-se la îndemnul scriitorului Mircea Cărtărescu care a cerut urmăritorilor săi de FB să nu mai dea bani pe nici o carte publicată de Editura RAO, acesta l-a calificat ca fiind un act de un primitivism inimaginabil.

Iată postarea integrală de pe FB:

„Să ataci o editură pentru că a publicat o carte, pe motiv de autor, este un act de un primitivism cultural inimaginabil! O formă de extremism care îmi aduce aminte de perioade pe care le credeam de mult apuse. Văd că Mircea Cărtărescu își îndeamnă cititorii de FB să nu mai cumpere nici o carte de la RAO. Un scriitor îndeamnă la un boicotarea unei edituri, cere oamenilor să nu mai cumpere cărți editate de RAO, indiferent de cum îl cheamă pe autorul publicat. Poate fi Bulgakov, Soljenițin, Voiculescu, Sadoveanu... Ar mult mai eficient ca următorul îndemn să sune așa:  Nu mai cumpărați nici o carte!  De aici putem face următorul pas. Rugurile de cărți. Cu cărți. Hopa, prin 1953 (cartea) și 1966 (filmul) cineva s-a gândit și la momentul ăsta. Nici măcar nu suntem originali.."

Dan Andronic face referire la romanul 451º Fahrenheit (titlu original Fahrenheit 451) (1953). Acesta este un roman aparținând genului Science fiction scris de autorul american Ray Bradbury. 

Romanul prezintă o societate futuristă în care cărțile sunt interzise, iar pompierii au rolul de a găsi și arde cărțile. Titlul provine de la temperatura la care se aprinde hârtia obișnuită, și anume 451 °F ≈ 233 °C.

Scriitorul Mircea Cărtărescu a avut o ieșire nervoasă, după scandalul legat de lansarea cărții lui Dan Voiculescu, la Târgul Gaudeamus.

Cartea a fost editată și publicată de către cei de la editura RAO, iar scriitorul Mircea Cărtărescu le solicită fanilor săi să boicoteze toate cărțile publicate de editura RAO.

„Pentru cine ma iubeste si ma urmeaza: de-aici inainte nicio carte de la RAO!”, scrie Mircea Cărtărescu.