ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un interviu publicat în cartea „Românii secolului XXI", de Rhea Cristina, Dan Puric vorbește despre România, situația profesională a actorului de teatru și de pantomimă român, valoarea în România, teatrul si regimul politic totalitar și identitatea culturală a Europei de Est după 1989.
 
„Analiza socio-politică profundă, realizată de actorul Dan Puric în acest interviu, este un strigăt de durere și binecuvîntare extrem de necesar nouă tuturor, din care străbat atît rănile neamului românesc cît și dorința acută a acestuia de regenerare spirituală. Cu Dan Puric alături de noi, libertatea și valoarea umană capătă sens și devin tot mai reale în viața națiunii noastre și a fiecăruia dintre noi", afirmă Rhea Cristina

„Privitor la criteriile de definire a conceptului de rezistent, eu fac parte dintre cei amețiți, confuzi: m-am născut în imnuri și aproape că era să mor în imnuri. Eu sunt un fost u.t.c.-ist, într-un paralelism sinistru: în timp ce Ion Gavrilă Ogoranu încă mai era cu arma în munți și ținea singur loc de poporul român – eu cântam cântece patriotice. Ca să nu spun că valul și mecanismul acesta m-au dus să fiu membru de partid – ceea ce ar fi retardabil mintal să regret. Era un mecanism care ne supunea și se suprapunea cu existența și cu spiritul nostru. Deci, eu nu pot vorbi de rezistență. De ea au putut vorbi domnii Țuțea, Coposu, Noica, Cioran. Eu pot vorbi de anesteziere totală și, la ora actuală, de un fel de dezmorțire – cât ne-or mai da voie flăcăii aceștia care ne conduc: mă refer la mafia economică care ne gestionează destinele, la acest eșalon 2 care s-a convertit repede în democrație.

Am trecut de la un prizonierat în care ei erau în haine militare în același lagăr în care cei ce ne păzesc sunt civili cu barbă și mimează democrația.

Doar în virtutea faptului că am citit niște cărți din care am aflat că s-a rezistat, că există și alte dimensiuni ale poporului român. Eu pot vorbi de contaminare, de intoxicare și de experiment comunist asupra unei ființe – eu fiind  un rezultat, cu mutațiile respective. Dacă mă trezesc mai devreme sau mai târziu, depinde de bunul Dumnezeu și de această răsturnare istorică.

Primul lucru pe care l-a făcut comunismul a fost atacul asupra culturilor naționale. Ideologia comunistă distrugea tradiția, credința, valorile-reper și încerca să anuleze istoria. Adică, lumea începea cu ei. Poporul român nu avea 2000 de ani de existență, ci se născuse pe 6 decembrie 1945 – cu Petru Groza mire, Ana Pauker mireasă și Stalin – naș, iar pentru delectarea spiritului citeai poezii de Vasile Militaru… că de Eminescu nici nu mai putea fi vorba! Se pare că aveau și niște strămoși, unul dintre ei făcea naveta între „erou" și trădător… se numea Vasile Roaită, iar altul – nume de depou pentru trolebuze – Nițu Vasile.

Curios este că liderul puterii după 1990 din România a primit o oficialitate în vila „Mircea Eliade". Eu mi-am zis că aceștia suferă de inconsecvență, ori de amnezie a propriei identități, pentru că normal era să-l invite în vila ,,I. C. Frimu", pentru că acela este strămoșul lui!

Și, uite așa, a reușit comunismul să submineze identitatea culturală a României, făcînd chiar două popoare cu două istorii diferite. Unii ne tragem din daci și romani, iar alții direct din tancurile sovietice”, a spus Dan Puric, coform www.ziarulmetropolis.ro.