ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După doi ani de demersuri, dansul fecioresc din Transilvania a fost inclus în patrimoniul cultural imaterial al omenirii, anunță siteul oficial al UNESCO.

"Dansul fecioresc, specific mai multor zone din Transilvania este practicat în ocazii festive, numai de bărbați, iar specialiștii spun că este, din punct de vedere tehnic, unul dintre cele mai dificile dansuri populare românești. Fiecare comunitate are propriile variante, bazate pe armonie, mișcare, multă tehnică și ritm.

Toți membrii comunității iau parte la dans, fie ca artiști interpreți sau simpli spectatori, iar dansul oferă tinerilor oportunitatea de a-și consolida statutul social în comunitățile tradiționale, în special în rândul fetelor și a familiilor acestora, în vederea căsătoriei", arată siteul UNESCO.

Reușita se datorează cercetătorului Zamfir Dejeu, membru în Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Național Imaterial, cel care a adunat filmări, documente și fotografii legate de dansurile feciorești din Transilvania, în dorința de a le da acestora recunoașterea internațională meritată. Specialiștii s-au documentat în peste 40 de localități din Transilvania, pentru a identifica locurile unde încă mai pot fi urmărite jocurile feciorești, informează TVR.
 
Pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO, România este reprezentată, din 2005, de ritualul Călușului, de doina, din 2009, de Ceramica de Horezu, din 2012.