ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Începând de vineri, 22 februarie, ActiveNews inaugurează o nouă rubrică: Pastila de Cultură. Despre ce este vorba? ActiveNews vă va oferi, cu o frecvență, sperăm cât mai mare, câte-un citat al unei personalități ce aparține culturii universale, dar cu accent pe cea românească, interbelică.

Dacă doriți și dumneavoastră să contribuiți la această rubrică, o puteți face prin trimiterea respectivului citat la adresa : pastila.de.cultura@activenews.ro. 

Pentru a fi publicat, citatul trebuie să fie însoțit de sursă, sub forma: autor, nume volum, pagină, editură, anul apariției. 

Începutul îl acordăm marelui sociolog român, Anton Golopenția.

„Rândurile următoare ... [sunt] extrase dintr-o scrisoare inedită adresată gazdei sale bucureștene din str. Polonă nr. 38, D-na Cristodorescu, exprimă starea de spirit a lui A.G și atmosfera apăsătoare anilor săi de studiu în Germania. «Țara aceasta în tensiune e o foarte bună școală de iubire de țară pentru străin. Prea e subliniată în fiece clipă germanitatea celor de aci, ca să nu trebuiască să-și aducă aminte clipă de clipă că el e din alt neam. Cred așa că mă voi putea întoarce pregătit bine și totdeodată mai conștient de românitatea mea decât la plecare. Cultul pentru german, pe care l-am avut de-a lungul tuturor anilor mei de studiu, a trecut. Voi trece mai târziu pentru câtva timp în Franța, ca să-l compensez. Fără intenția însă de a mai avea un cult pentru francez. Nu-mi rămâne decât să fiu numai și numai român», AFG -  - Sanda Golopenția, în „Cronologie”, în Anton Golopenția, Opere, I, p. LXVII, Ed. Enciclopedică, București, 2002.