ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 19 februarie, chiar de Ziua Brâncuși, Ministerul Culturii a inaugurat Muzeul Național „Constantin Brâncuși” la Târgu Jiu, în prezența autorităților locale și a altor reprezentanți ai statului.

Președintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu, a făcut anunțul pe pagina sa de facebook: „Astăzi au fost deschise ușile Muzeului Național ”Constantin Brâncuși” de la Târgu Jiu.

Ce trebuie să știți este că legea de înființare a muzeului este dată în 2015 și a intrat în vigoare în ianuarie 2016. Iată că la patru ani distanță, dar în numai trei luni de guvernare PNL, am deschis muzeul situat în Casa Gănescu din Târgu Jiu. În cadrul evenimentului de deschidere au fost organizate: o proiecție arhitecturală, o reprezentanție sand-art poveste Brâncuși, precum și un vernisaj expoziție cu fotografii, imagini din donatia Centrului Pompidou către Muzeul Național de Artă al României, precum și alte fotografii document ale sculptorului care surprind etape de la ridicarea Coloanei fără Sfârșit”.

Ce n-a spus liderul PNL este că „deschiderea” Muzeului a fost una simbolică, de formă, deoarece instituția nu poate funcționa din mai multe motive. Unul dintre ele ar fi acela că Muzeul nu are niciun exponat, fotografiile și celelalte reprezentări de la „lansare” fiind mutate din clădirea din Târgu Jiu.

Mai mult, instituția nu are cum să funcționeze, pentru că nu are decât un singur angajat: pe Denisa Șuță(FOTO centru), directorul Muzeului, fostă prezentatoare TV și actual vicepreședinte PNL Gorj.

Deși liderii PNL Gorj acuză că fosta conducere „nu a făcut nimic” pentru Muzeu, fostul director, profesorul și istoricul Valentin Chepeneag spune că clădirea care găzduiește instituția are nevoie urgentă de reabilitare, nicidecum de „expoziții itinerante.” Prof. Chepeneag afirmă că a informat din timp pe actualul Secretar de Stat de la Cultură asupra faptului că imobilul are nevoie de reparații capitale urgente, dar s-a preferat soluția expoziției temporare. 

„Am participat astăzi, 19.02.2020 „de bună voie și nesilit de nimeni” , la priveghiul instituției de cultură de interes național aflată-n aceste momente într-o moarte clinică fără drept la resuscitare, instituție pe care, în calitate de director (martie-septembrie 2019) am reușit să o înființez (conform unei ciudate legi 199/2015) punând astfel, piatră de temelie, solidă,pentru ca ea să dăinuie și pentru generațiile ce vin.

Am privit cu lacrimi în ochi cum înalte oficialități ale Ministerului Culturii, împreună cu toată suita PNL GORJ (participanți și ei la priveghi), au „inaugurat” la Târgu-Jiu, Muzeul Național „Constantin Brâncuși” .
Domnule ministru, Bogdan Gheorghiu, am semnalat de atâtea ori Ministerul Culturii (când eram în funcție) despre situația faptului că acest Muzeu nu are nevoie în primă fază de deschiderea unei săli de expoziții, prin care să facem ceva populist, bătându-ne cu aripile în piept precum la plenarele C.C ale P.C.R., cine pe cine pune la colț sau sub ce guvernare și-a început activitatea, sau mai rău, dându-i tentă politică, ci am atras atenția vizavi de faptul că acest imobil (Casa Barbu Gănescu) monument istoric , cod LMI GJ-II-m-B-09190, solicită de urgență și fără întârziere, reabilitare totală astfel încât să-i putem respecta titulatura de Muzeu Național. Constat cu amărăciune că nu trebuie luat în calcul faptul că acoperișul este vizibil deteriorat (căpriorii și o parte a lănteților prezintă urme vizibile de putregai, țigle și olane lipsă sau sparte); apa de la ploaie a ajuns să se infiltreze atat prin tavan cât și prin pereți; pridvorul s-a aflat si se află într-o stare deplorabilă (putrezit); la baza structurii de temelie, pe unele locuri există fisuri și de 5 cm, lucru care pune în pericol această clădire (și nu numai); demisolul este inundat încontinuu, apa ajungând și până deasupra de glezne, iar ca risc de infiltrare permanentă a apei in acele ziduri, există pericol de măcinare atât la îngheț cât și la dezgheț. Menționarea altor probleme poate continua la nesfârșit.

Domnule secretar de stat, Liviu Brătescu, mi-aș fi dorit ca la această „inaugurare” pe care ați prezidat-o astăzi, tocmai de Ziua Națională Constantin Brâncuși, dincolo de pupături și îmbrățișări, să dați jos pelerina de ploaie pe care o îmbrăcăm doar în campanii electorale și să aveți asupra domniei voastre, mapa cu documentele în vederea semnării și finanțării totale privind reabilitarea acestui Muzeu, proiectul tehnic, studiul de fezabilitate împreuna cu toate avizele/expertizele de fond necesare demarării acestor proceduri și să prezentați oamenilor garanția că aceste lucruri se pun în practică.

Câtă umilință mai avem de suportat și de îndurat până când OPERELE și tot ce ține de „domnul sculptor” ajung să atingă inestimabila lui valoare pe care noi, nu numai că nu le merităm ci ne comportăm asemeni anilor 1950, îngropând-o în fiecare zi într-o mișcătoare mocirlă a nepăsării?
Noapte bună, România!
Noapte bună, Târgu-Jiu!
Somn lin, „domnule sculptor”! ”, a scris Valentin Chepeneag.