ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


GAFA sau PROSTIA ZILEI?

Editura Neverland și scriitorul Dan Silviu Boerescu publică o carte despre Lucia Sturdza Bulandra și așează pe copertă o fotografie ce o înfățișează pe Dina Cocea! Gafă? Prostie? Dezinformare? Impostură auctorială?

Vorba unui profesor: „cartea-i grea, omătu’ mare”.

Rugămintea noastră: Dragă Neverland schimbă-ți numele în Nevermore! Pentru Boerescu vă lăsăm pe Dvs să găsiți alte variante mai realistice.

Această prostie ne aduce aminte de una similară, care, din nenorocire, nu a fost remediată nici până azi și circulă prin lume ca atare: în 2013, vrand sa omagieze "Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale” (!), Romfilatelia a gafat nepermis, printr-o emisiune poștala care își dorea să o reprezinte pe savanta Ștefania Mărăcineanu dar care a purtat figura polonezei Marie Curie.

În aprilie 2013, Romfilatelia a emis o marcă poștală prin care ar fi trebuit să fie omagiată marea noastră fiziciană Ștefania Mărăcineanu, neonorată cu un Premiu Nobel, deși ea este de fapt autoarea descoperirii radioactivității artificiale, încă din 1924. Premiul Nobel pentru aceeași descoperire (!) a fost luat în 1935 de Irène Joliot-Curie, fiica lui Pierre Curie și a Mariei Curie, în laboratoarele sale de la Paris, unde lucrase, la fel ca savantul George Manu, și românca noastră nedreptațită, care a mai realizat și prima ploaie artificială din lume, în 1931. Nedreptățită atunci, nedreptățită și acum, de data aceasta de o instituție a statului român, respectiv Romfilatelia, autoarea gafei în cauză, și anume a prezentării la nivel internațional a Ștefaniei Mărăcineanu prin fotografia… Mariei Curie (foto Nobelprize.org aici), pe marca poștală consacrată.