ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe data de 3 mai este pomenit Sfântul Cuvios Irodion de la mănăstirea Lainici, canonizat de Biserica Ortodoxă pe 1 mai 2011, viața, minunile și descoperirea acestuia devenind subiect de film documentar, în regia jurnalistului Ionuț Dragotesc.

Născut la București în 1821 și botezat Ioan, cuviosul decide, la vârsta de 20 de ani, să se călugărească, devenind pentru început frate în obștea mănăstirii Cernica. După ce a trecut prin aproape toate ascultările, tânărul Ioan a fost tuns în monahism la data de 3 decembrie 1846. La numai câteva zile după călugărie, pe 22 decembrie 1846, cuviosul a fost hirotonit preot și duhovnic pentru întreaga obște a mă­năstirii Cernica. După învestirea Sfântului Calinic ca Episcop de Râmnic în 1850, Cuviosul Irodion a trebuit să-și părăsească mănăstirea de metanie pentru a se stabili la Mănăstirea Lainici, devenind duhovnic al episcopului.
 
La 15 iunie 1854, cuviosul Irodion a fost instalat de Sfântul Calinic în egumenia Mănăstirii Lainici, ascultare pe care o va împlini cu multă nevoință, dar și cu realizări remarcabile. Pe 3 mai 1900, Sfântul Irodion a trecut la Domnul. A rămas la fel de căutat de credincioși pe cât era și în timpul vieții, la mormântul său petrecându-se vindecări minunate. Fiind descoperite sfintele sale moaște după 109 ani de la adormirea sa (la 10 aprilie 2009), prin grija Mitropolitului Olteniei, Sfântul Irodion de la Lainici a fost canonizat pe 1 mai 2011.