Domnica Trop, rapsodul care a primit titlul de "Tezaur Uman Viu" din partea UNESCO

Folclorul autentic din Mehedinți este sinonim cu numele Domnicăi Trop. Rapsodul are în spate o viață de cântec și mii de versuri, izvor de inspirație pentru artiștii olteni. În urmă cu doi ani, a primit recunoașterea supremă: titlul de "Tezaur Uman Viu" din partea UNESCO.
La cei 78 de ani, își amintește cu bucurie fiecare vers pe care l-a compus în ultimii 50 de ani. Chiar dacă a făcut numai patru clase, școala vieții a însemnat pentru ea cântecul, pe care l-a scos la lumină din tinerețe.
„Am fost la oi, la capre și, ca să nu vină lupii peste mine la oi, cântam și spuneam o vorbă di colo, o vorbă di colo, până când făceam cântecul. Când vedeam câte unul bătrân, cântam doine, să le fie drag lor, care era câte unul tânăr, cântam sârbe,” își amintește Domnica Trop.
Versurile sale au fost apreciate și de interpreții de muzică populară Ion Dolănescu și Maria Ciobanu. Invitați la festivalul de folclor din localitatea Isverna, cei doi artiști au fost fascinați de vocea Domnicăi și i-au făcut cântecele cunoscute în toată țara.
„M-au invitat acolo la camera unde au făcut pentru ei și am făcut două cântece, după aceea: Doamna Domnica, nu ne dați nouă două cântece? Mie unul, Mariei altul? Vă dau și mai multe dacă vreți! Pe urmă ei, atunci era mult 100 de lei când eram noi copii, eram mai tineri noi, m-au cinstit cu 100 de lei și pe urmă au zis, dadă Domnică, că erau de-o dată cu mine, nu vrei să vii la București? Ce să spună Dolănescu, spunea că nu o mai văzut voce ca a mea!” povestește Domnica, potrivit digi24.ro.
Din mijlocul muntelui, Domnica s-a trezit în agitația vieții de la oraș. Nu s-a mutat însă în București pentru că soțul ei a avut un cuvânt greu de spus.
„Am zis, hai, ne ducem la București, eu mă angajez, tu cânți acolo, dar eram mai gelos, eram tineri, mi se părea că dacă mai punea unul mâna pe ea, mi se părea că mi-o ia definitiv, m-am culcat noaptea și când m-am sculat am zis: Domnică, eu nu merg la niciun București,” spune Gheorghe Trop, soțul Domnicăi.
Domnica Trop nu regretă alegerea făcută în tinerețe. A devenit un reper de folcor pentru toți artiștii din zona Mehedințiului.
„Domnica Trop este deschizătoarea de drumuri pentru cântecul popular mehedințean, eu aș spune că Domnica Trop a fost focul care a ars mocnit cu jar mult, jarul fiind cântecele foarte multe și foarte frumoase,” spune Anica Ganțu, referent Casa de Cultură Drobeta Turnu Severin.
Domnica Trop a câștigat numeroase premii. Cea mai mare recunoaștere este acum titlul de "Tezaur uman viu", obținut în 2013.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Show Satanist cu Șoșoacă la Festivalul Holistic din Sibiu: Pe unde te duci, vibrația e joasă. Trebuie unificate toate spiritele indiferent de religie. Șaman Dragoman: Așa cum spunea părintele Necula sufletul e nemuritor. E compus din 7 chackre în 7 culori

Ion Cristoiu a descoperit în Arhiva SRI un nou document epocal privind asasinarea Căpitanului Mișcării Legionare din 29/30 noiembrie 1938, noaptea Sfântului Andrei: ”Avem ordin să-l împușcăm pe Corneliu Codreanu”. FOTO / VIDEO

INEDIT: Rețeta Părintelui Justin pentru tratarea cancerului și sfaturile Părintelui Cleopa despre „medicamentul care vindecă de cancer”
Am dat jos Codul QR de pe Catedrală! Patriarhul ne-a auzit și a îndreptat eroarea - FOTO. ActiveNews se ține de promisiune: susținem Catedrala Mântuirii Neamului!

Diana - Regina Șamanilor și fiica unei așa zise inițiate în masonerie. Dorel Vișan - tot mai confundabil cu rolurile de torționar și milițian

30 noiembrie: Asasinarea lui Corneliu Zelea Codreanu la ordinele Regelui Carol al II-lea. AUDIO cu Singurul Discurs rămas în Arhiva Radio și VIDEO cu Înmormântarea Căpitanului Mișcării Legionare. ISTORIA ZILEI
Recomandările noastre

Adio, NATO! – De ce a mai fost nevoie de Război?

Interviu cu Regele Mihai: „Naționalismul și patriotismul constituie ceva foarte adânc din punct de vedere moral. Tinerii să aplice învățăturile lui Hristos”. 6 ani de la moartea ultimului Rege al României (25 octombrie 1921 - 5 decembrie 2017)

Acad. Ilie Bădescu: Războaiele axiale. Erminia zilei de 1 Decembrie

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)