ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Folclorul autentic din Mehedinți este sinonim cu numele Domnicăi Trop. Rapsodul are în spate o viață de cântec și mii de versuri, izvor de inspirație pentru artiștii olteni. În urmă cu doi ani, a primit recunoașterea supremă: titlul de "Tezaur Uman Viu" din partea UNESCO.

La cei 78 de ani, își amintește cu bucurie fiecare vers pe care l-a compus în ultimii 50 de ani. Chiar dacă a făcut numai patru clase, școala vieții a însemnat pentru ea cântecul, pe care l-a scos la lumină din tinerețe.

„Am fost la oi, la capre și, ca să nu vină lupii peste mine la oi, cântam și spuneam o vorbă di colo, o vorbă di colo, până când făceam cântecul. Când vedeam câte unul bătrân, cântam doine, să le fie drag lor, care era câte unul tânăr, cântam sârbe,” își amintește Domnica Trop.

Versurile sale au fost apreciate și de interpreții de muzică populară Ion Dolănescu și Maria Ciobanu. Invitați la festivalul de folclor din localitatea Isverna, cei doi artiști au fost fascinați de vocea Domnicăi și i-au făcut cântecele cunoscute în toată țara.

„M-au invitat acolo la camera unde au făcut pentru ei și am făcut două cântece, după aceea: Doamna Domnica, nu ne dați nouă două cântece? Mie unul, Mariei altul? Vă dau și mai multe dacă vreți! Pe urmă ei, atunci era mult 100 de lei când eram noi copii, eram mai tineri noi, m-au cinstit cu 100 de lei și pe urmă au zis, dadă Domnică, că erau de-o dată cu mine, nu vrei să vii la București? Ce să spună Dolănescu, spunea că nu o mai văzut voce ca a mea!” povestește Domnica, potrivit digi24.ro.

Din mijlocul muntelui, Domnica s-a trezit în agitația vieții de la oraș. Nu s-a mutat însă în București pentru că soțul ei a avut un cuvânt greu de spus.

„Am zis, hai, ne ducem la București, eu mă angajez, tu cânți acolo, dar eram mai gelos, eram tineri, mi se părea că dacă mai punea unul mâna pe ea, mi se părea că mi-o ia definitiv, m-am culcat noaptea și când m-am sculat am zis: Domnică, eu nu merg la niciun București,” spune Gheorghe Trop, soțul Domnicăi.

Domnica Trop nu regretă alegerea făcută în tinerețe. A devenit un reper de folcor pentru toți artiștii din zona Mehedințiului.

„Domnica Trop este deschizătoarea de drumuri pentru cântecul popular mehedințean, eu aș spune că Domnica Trop a fost focul care a ars mocnit cu jar mult, jarul fiind cântecele foarte multe și foarte frumoase,” spune Anica Ganțu, referent Casa de Cultură Drobeta Turnu Severin.

Domnica Trop a câștigat numeroase premii. Cea mai mare recunoaștere este acum titlul de "Tezaur uman viu", obținut în 2013.