ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Până acum doi ani puncte de reper pe faleza din Mamaia, două monumente de patrimoniu au ajuns în curtea unui adăpost pentru câini.

Cei care le-au mutat sunt angajaţii Primăriei Constanţa. Fără să aibă avizul Direcţiei de Cultură, ei au stabilit că cele două statui nu s-ar mai potrivi cu noul peisaj al promenadei din Mamaia, după reabilitare.

Inclusă pe lista monumentelor istorice, statuia "Sirena şi Delfinul" a lui Corneliu Medrea poate fi admirată acum doar de câinii fără stăpân. Din 2013, opera a ajuns în curtea Clinicii Veterinare pentru Animalele fără Stăpân din Constanţa. Mutarea Soarta monumentului a fost decisă de un serviciu al Primăriei, care se ocupă de amenajări urbane, ecarisaj şi deratizatizare.

„Tocmai de aceea am luat această măsură să le depozităm acolo: să le vedem, să nu se întâmple nimic cu ele”, a declarat Cristina Itoafă, şef Serviciul Dotări Urbane, Ecarisaj şi Deratizare, Primăria Constanţa. Ce au uitat sau nu i-a interesat pe cei de la primărie a fost avizul Direcţiei de Cultură, aşa cum cere legea.

„Proprietarii sau titularii drepturilor de administrare a monumentelor istorice au, printre altele, următoatele obligaţii: să înştiinţeze de urgenţă, în scris, direcţia judeţeană pentru cultură, culte şi patrimoniul cultural naţional, (...) despre orice modificări”, se arată în legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice

Direcţia de Cultură a Judeţului Constanţa nu a amendat municipalitatea aşa cum prevede legea, cu sume între patru mii şi opt mii de lei. În locul statuii „Sirena şi Delfinul”, în Mamaia a fost construită o parcare.

Aceeaşi soartă a avut şi statuia "Tinereţe", care era pe faleza Cazinoului din Constanţa. Direcţia de Cultură promite că săptămână aceasta va găsi împreună cu reprezentanţi ai Primăriei alte locuri unde să fie reamplasate cele două statui, potrivit digi24.ro.