ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„În mai multe comune din Muntenia și mai cu seamă în cele din județul Gorj și Olt, Aflarea capului St. Ioan, care cade totdeauna în 24 Februarie, se numește Dragobete. 

Dragobetele în aceste părți este o zi frumoasă de sărbătoare pentru băieți și fete mari, ba chiar și pentru bărbați și femeile tinere. În această zi, dimineața, toate fetele și băieții se piaptănă, se premenesc și, dacă este vreme frumoasă, pornesc după ghiocei la luncă sau după lemne în pădure, mai întâi fetele, apoi băieții în cete. Dacă este vreme urâtă, fetele se strâng prin case pe la prietene și rude, unde vin și băieții de primprejur.
După credința poporului, 24 Februarie, adică Dragobetele, este ziua în care se împerechează toate păsările și animalele. Băieții și fetele au deci credință nestrămutată că în această zi trebuie și ei să glumească, să facă Dragobetele după cum zic ei, ca să fie îndrăgostiți în tot timpul anului. Iar dacă în această zi nu se va fi întâlnit fata cu vreun băiat, se crede că tot anul nu va fi iubită de nici un băiat, și viceversa.

Dacă în aparență acest obicei nu are nici o însemnătate, în fapt însă poporul ține atât de mult la el că nu-l lasă să treacă fără sa nu-l sărbătorească”, nota Simeon Florea Marian în studiu etnografic „Sărbătorile la români”, volumul al II-lea, Păresimile, din 1899.