Un nou scandal la Târgu Jiu, legat de o statuie. Este vorba de un bust din bronz pe care Primăria din Târgu Jiu a dat 50.000 de lei şi care s-a degradat la doar câteva luni de la inaugurare. Artistul care l-a conceput va fi obligat să plătească reparaţiile din propriul buzunar. În trecut, autorităţile locale au avut probleme şi cu un bust al lui Sergiu Nicolaescu, care nu semăna deloc cu regizorul.

Bustul lui Ioan Popilian, un comisar de poliţie erou din Primul Război Mondial, a fost dezvelit în martie. După numai patru luni de când a fost dezvelit, bustul s-a și deteriorat, în special în zona feței. Mai mult decât atât, a fost pus pe un soclu deja rupt.

Acum, autorul bustului, sculptorul Vlad Ciobanu, trebuie să îl repare, chiar dacă spune că stricăciunile nu sunt majore.

„S-a dus culoarea. Bronzul e la locul lui, forma e la locul ei, e ca şi cum ai compara că s-a dus varul de pe o casă şi gata, toată lumea zice că s-a dărâmat casa”, spune sculptorul.

„Eu l-am înştiinţat pe sculptorul Vlad Ciobanu despre această situaţie, a luat la cunoştinţă, i-a şi înştiinţat pe cei care s-au ocupat de turnarea în bronz şi patinarea lucrării, luni dimineaţă va fi aici şi situaţia va fi remediată”, spune Doru Strâmbulescu, directorul Centrului de Cultură Constantin Brâncuşi, potrivit digi24.ro.

Este cel de-al treilea bust cu probleme inagurat în ultima vreme. Primul a fost cel al lui Sergiu Nicolaescu, despre care s-a spus că nu seamănă deloc cu originalul. Cel de-al doilea, al Arethiei Tătărescu, nici măcar n-a mai primit aviz de amplasare, tot pe motiv că nu seamănă cu personajul real. Până acum, nu a fost remediată greşeala în nici unul dintre cazuri.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews