ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În luna noiembrie, a ieșit de sub tiparul Editurii Predania volumul „Anne. Casa cu frontoane verzi”, opera clasică a lui Lucy Maud Montgomery.


Anne este o fetiță de 11 ani, orfană de ambii părinți, care este trimisă din greșeală unui cuplu care voia să adopte un băiețel pentru a-i ajuta cu treburile la ferma lor din orașul fictiv Avonlea, situat pe Insula Prințului Eduard. 

Nuvela descrie modul în care Anne reușește să se împace în noua familie, școala și orașul său. De la lansare, cartea a fost vândută în peste 50 de milioane de exemplare și a fost tradusă în peste 36 de limbi.

 

Anne este cel mai îndrăgit personaj din operele de ficțiune destinate copiilor, de la nemuritoarea Alice încoace - Mark Twain

 

Iată ce apare în descrierea cărții de pe siteul Librăriei Sophia:

 

„A trecut ceva vreme de când primii cititori ai acestui îndrăgit roman descopereau plini de încântare lumea lui Anne Shirley din Green Gables, iar eroina rămâne, până astăzi, unul dintre cele mai iubite personaje din literatura pentru copii – și pe bună dreptate! 

Nu ai cum să nu rămâi fermecat de fetița vorbăreață, cu o imaginație atât de vie și cu o inimă plină de loialitate și entuziasm. Cititorilor le este ușor să se identifice cu Anne și să empatizeze cu firea ei plină de dramatism, fie că eroina se află în culmea bucuriei sau în abisul disperării, iar capacitatea ei de a vedea frumusețea pretutindeni este o sursă continuă de inspirație. 

Măiestria autoarei în a crea personaje memorabile și dialoguri realiste fac din „Anne” o lectură ușor de parcurs, iar cei care sunt pregățiți să o însoțească pe Anne în călătoria ei plină de aventuri, vor descoperi în ea un partener pe cinste”. 

În timpul celui de-al doilea război mondial, rezistența poloneză a copiat exemplare din roman împărțindu-le luptătorilor săi, pentru a le reaminti pentru ce luptă: familie, loialitate și altruism, valorile pe care micuța Anne le însuflețea. 

După al doilea război, cartea a fost interzisă în Polonia, din cauza mesajului său de a rezista la autoritate și pentru sublinierea importanței persoanei. Cartea a continuat să circule, totuși, pe piața neagră